Svet
(7)

Poudarki

  • Med podpisnicami ni ZDA, Rusije, Kitajske, Izraela, Indije in Pakistana
  • Pogodba v veljavi šest mesecev po ratifikaciji 30 držav
O vsebini pogodbe o prepovedi kasetnega streliva so se države dogovorile maja v Dublinu na Irskem. Foto: EPA
Kasetno strelivo
Neeksplodirano kasetno strelivo tudi v mirnem času zahteva veliko življenj. Foto: EPA

Dodaj v

Podpis pogodbe o kasetnem strelivu

Kako učinkovita je lahko pogodba brez največjih izdelovalk?
3. december 2008 ob 15:44,
zadnji poseg: 3. december 2008 ob 19:18
Oslo - MMC RTV SLO, STA

Skoraj 100 držav, tudi Slovenija, je podpisalo konvencijo o prepovedi kasetnega streliva. Med podpisnicami ni največjih izdelovalk tega streliva.

Čeprav se pod konvencijo na konferenci v Oslu niso podpisale države, kot so ZDA, Rusija, Kitajska, Izrael, Indija in Pakistan, so borci proti kasetnemu strelivu zadovoljni, saj upajo, da bo konvencija stigmatizirala kasetno strelivo. Nobelova nagrajenka za mir Jody Williams upa, da bo konvencijo podpisal tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama, saj ZDA že zdaj izpolnjujejo vse elemente pogodbe.

"Žrtev je bilo preveč"
Ob odprtju konvencije je norveški premier Jens Stoltenberg povedal, da bo svet zaradi pogodbe varnejši, a je preteklo preveč časa, preden so se države dogovorile o prepovedi kasetnega streliva. "Preveč ljudi je izgubilo življenja ali pa ude, preveč prihodnosti je bilo uničenih", je dejal.

Slovenija ima le minimalne zaloge kasetnega streliva
V imenu Slovenije je konvencijo podpisala državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina. "Gre za enega najpomembnejših dokumentov na področju mednarodnega humanitarnega prava v zadnjem desetletju in ni naključje, da je podpisovanje organizirano na dan 11. obletnice odprtja za podpis Ottavske konvencije o protipehotnih minah in na mednarodni dan invalidov," piše na strani MZZ-ja.

Slovenija ima le majhne zaloge kasetnega streliva, ki ga ne uporablja. V skladu s konvencijo bo morala zaloge uničiti v osmih letih.

"Nemoralno" strelivo
Kasetno strelivo, ki so ga začeli razvijati med 2. svetovno vojno, vsebuje več manjših bomb, ki pokrijejo široko območje. Ravno zato številni, tudi v vojski, menijo, da je kasetno strelivo zastarelo in nemoralno, ker bombe, ki ne eksplodirajo, podobno kot mine ležijo na zemlji in predstavljajo veliko nevarnost za civiliste.

Konvencija dovoljuje izdelavo natančnejšega kasetnega streliva in streliva, ki ima manjši odstotek neuspeha. ZDA trdijo, da si že prizadevajo v tej smeri. Konvencija poleg tega, da prepoveduje izdelavo trenutnega modela kasetnega streliva, predvideva tudi čiščenje v državah, ki so onesnažene z neeksplodiranimi bombami.

V veljavo po ratifikaciji 30 držav
Pogodba bo stopila v veljavo šest mesecev za tem, ko jo bo ratificiralo 30 držav. Pogodbo bodo nato poslali v sekretariat Združenih narodov, kjer jo bo lahko podpisalo več kot 192 držav članic.

T. V.

Prijavi napako
Komentarji
Ruski Voz
# 04.12.2008 ob 08:32
Vse lepo in prav, samo kje so te plemenite državice vključno s Slovenijo bile, ko so kasetne bombe padale po Srbiji in pobijale civiliste?
lojzi1
# 04.12.2008 ob 07:23
če vsedržave ne podpišejo in ne uničijo kasetnih bomb je popoolnomabrezpredmeten podpis teh sto akecev to ne pomeni nič samo izguba časa ker ta najbolj ubijalske države tega ne bodo nikoli storile z tem ko posedujejo to orožje lahko ubranijo na stotine življenj svojih vojakovn z tem pokažejo kako močno vojsko imajo v Iraku bi bilo najmanj petkrat več žrtav med jenki bando če nebi metali teh bomb in sprejeli pravo vojno samo zato nimajo jajc tako pa na enegaubitega iraškega domoljuba ami banda ubije do sto osemdeset civilistov ter do petnajst kasetnih bomb
el CARTEL
# 03.12.2008 ob 22:52
pričakovano!!!!! Velike sile nikol en podpisujejo takih stvari,sej zakaj pa bi. pa ni važno kdo je, ZDA rusija al kitajska, nobena ne spoštuje človeškega življenja...
moonylink
# 03.12.2008 ob 17:40
Bella horrida bella.

Gremo se zment da na palčki ne sme bit dreka, sicer pa lahko še vedno iztakneš oko svojemu nasprotniku. Potlej se gremo pa lahko gnilo jajce.
Desktop Messiah
# 03.12.2008 ob 16:57
živela rusija! živelo sino-rusko prijateljstvo!
Desktop Messiah
# 03.12.2008 ob 16:57
"Čeprav se pod konvencijo na konferenci v Oslu niso podpisale države, kot so ZDA, Rusija, Kitajska, Izrael, Indija in Pakistan"

ne vem zakaj je v članku posebej poudarjena vloga ZDA - vsaku butcu je namreč jasno, da se bodo Kitajska et co odrekle orožju takoj ko bodo ZDA prenehale z izvajanjem imperialistične politike vsiljevanja svojih interesov.
MaliPandit
# 03.12.2008 ob 16:12
samo pesek v oci, poleg vseh nacinov ubijanja in raznolikosti orozja, je podpis te konvencije enakovreden dogovu naj na nozih za klanje uporabljajo lesene namesto plasticnih rocajev saj so prvi okolosko razgradljivi.
Kazalo