Pogovori v predsedniški palači v Minsku so se v sredo končali brez napredka, petkovi pa so bili odpovedani. Foto: EPA
Pogovori v predsedniški palači v Minsku so se v sredo končali brez napredka, petkovi pa so bili odpovedani. Foto: EPA
Ukrajina
Zadnji poskus za premirje na vzhodu Ukrajine je bil devetega decembra, a tudi po tem datumu je še prihajalo do občasnih incidentov. Foto: Reuters

"Danes ne bo srečanja kontaktne skupine," je dejal predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Dmitrij Mirončik, ki razloga za takšno odločitev ni navedel. Dodal je le, da je Belorusija vedno pripravljena znova ponuditi Minsk za prizorišče pogajanj.

Skorajšnja izmenjava ujetnikov
Predstavniki Kijeva, Moskve, proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so se po treh mesecih zastoja v pogajanjih srečali v sredo, ko so dosegli sporazum o izmenjavi ujetnikov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami. Izpustili naj bi 225 separatistov in 150 ukrajinskih vojakov. Po nekaterih informacijah naj bi ujetnike izmenjali še danes.

Ob vprašanju izmenjave ujetnikov so bili na dnevnem redu še pogovori o dostavi humanitarne pomoči na konfliktna območja na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzirajo proruski separatisti, pa tudi umik težkega orožja. Rusija in separatisti od Ukrajine zahtevajo konec gospodarske blokade separatističnih regij Doneck in Lugansk.

Po peturnih pogovorih v sredo so pogajalci zapustili Minsk in po navedbah vodij separatistov nadaljevali pogovore po spletnem telefonu Skype.

Predstavniki Kijeva in upornikov so se v septembru sicer dogovorili za prekinitev ognja, ki pa ni nikoli povsem zaživela. Od takrat je v spopadih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 1.300 ljudi, skupaj pa je bilo v konfliktu od aprila ubitih že več kot 4.700 ljudi.