Na letališču za zdaj pristajajo le letala Belleaira in Wizzaira. Foto: EPA
Na letališču za zdaj pristajajo le letala Belleaira in Wizzaira. Foto: EPA

"Ne pravim, da ne bi smela biti njegova politika analizirana in postavljena pod vprašaj, a to ne pomeni, da je treba pozabiti, da je to letališče postavil prav Mussolini. Uporaba Mussolinijevega imena bi zagotovila večjo vidnost letališča," je za La Repubblico povedal Balzani, ki trdi, da fašistov ni.

Župan Forlija Roberto Balzani po drugi strani meni, da je predlog tako trapast, da si niti komentarja ne zasluži. Združenje italijanskih partizanov ANPI pa je izpostavilo, da so nemški nacisti, Mussolinijevi zavezniki, leta 1944 prav na tem letališču ustrelili 42 civilistov.

Po italijanskem zakonu je izražanje podpore fašistični ideologiji obravnavano kot zločin, a so kljub temu v Laciu, v bližini Rima, pred kratkim postavili spomenik fašističnemu generalu Rodolfu Grazianiju.

Letališče v Forliju trenutno nosi ime letalca Luigija Ridolfija, uporabljata pa jo le dve nizkocenovni letalski družbi - Wizzair in Belleair -, zaradi česar se je znašlo v tako velikih dolgovih, da mu grozi zaprtje, če se ne bo našel zasebni kupec.