Savile je umrl lani. Foto: Reuters
Savile je umrl lani. Foto: Reuters

Ekscentrični Savile je bil dolgo najbolj priljubljen britanski voditelj in didžej. Znan je bil po svoji dobrodelnosti, saj je obiskoval bolnišnice in pri tem zbiral dobrodelne prispevke. A njegova dobrodelnost je imela tudi temno plat, ki je zdaj prišla na plano in šokirala britansko javnost.

Britanska policija trenutno preiskuje 120 očitkov o zlorabah, žrtev pa naj bi bilo najmanj 30. Preiskavo so uvedli v več britanskih bolnišnicah.

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je Savile vodil zelo priljubljeno oddajo Top of the Pops. Bil je ena izmed najbolj znanih osebnostih na Otoku. V dobrodelne namene je zbral več milijonov funtov.

Zlorabe so se dogajale predvsem v 70. letih, ko je bil zaposlen na BBC-ju in je vedno znova zlorabljal ali posiljeval mladoletnice. Javnost je za njegova gnusna dejanja izvedela na začetku oktobra. Od takrat policija dobiva nove in nove prijave več domnevnih žrtev.

BBC je napovedal, da bo takoj, ko se bo končala policijska preiskava, tudi sam sprožil preiskavo. Scotland Yard bo svoje poročilo domnevno objavil do konca oktobra.

Savile je umrl pred letom dni v starosti 84 let. Ob smrti je v njegovem domačem kraju žalovalo več tisoč ljudi, v bližnjem Scarboroughu pa so mu postavili spomenik. Zaradi očitkov o spolnih zlorabah je njegova družina v torek spomenik že odstranila.