Protestniki so s krsto ponazorili, kaj po njihovem mnenju čaka Poljsko. Foto: EPA
Protestniki so s krsto ponazorili, kaj po njihovem mnenju čaka Poljsko. Foto: EPA

Za sporni načrt je glasovalo 268 poslancev spodnjega doma parlamenta, proti pa jih je bilo 185. Dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. Zakon mora zdaj podpreti zgornji dom parlamenta in ga podpisati še predsednik države.

Do zdaj je veljalo, da se lahko ženske upokojijo pri 60 letih in moški pri 65 letih, medtem ko imajo zaposleni v vojski in nekaterih drugih poklicih nižjo starostno mejo, kar se bo v prihodnje tudi spremenilo.

Postopno zviševanje starostne meje se bo začelo prihodnje leto. Za moške se bo na 67 let zvišala do leta 2020 in za ženske na isto starostno mejo do leta 2040. Vseeno bo novi zakon omogočil, da se lahko ženske upokojijo pri 62 letih, če so delale vsaj 35 let. Moški bodo morali imeti 40 let delovne dobe in bodo morali biti stari 65 let, da bodo izpolnili pogoje za upokojitev.

Tusk svaril pred katastrofo
Zviševanju starostne meje so odločno nasprotovali sindikati. Ukrepe so sprejeli po treh dneh protestov, na katerih so želeli protestniki ograditi parlament in poslancem preprečiti, da bi ga zapustili. Zažigali so tudi portrete ministrov in pred parlament položili krsto, ki naj bi simbolizirala državo.

Sporni ukrep je med Poljaki izredno nepriljubljen, a premier Donald Tusk je rojake svaril pred katastrofo, če ne bodo zvišali upokojitvene starosti. Po Tuskovih besedah je zakon nujno potreben, če želijo zagotoviti pokojnine za prihodnje upokojence. Raziskave namreč napovedujejo pomanjkanje delovne sile do leta 2040, ko bo večina Poljakov starejša od 50 let.

Predsednica opozicijske stranke Združena Poljska Beata Kempa je današnji dan označila za "črn dan za poljsko demokracijo". Vodja druge opozicijske stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczinski pa je prepričan, da bi reforma pristala v smeteh, če bi se njegova stranka povzpela na oblast, saj obstajajo boljši načini za pospešitev gospodarske rasti.