Egiptovski predsednik Al Sisi je napovedal brutalen odgovor na napad. Foto: Reuters
Egiptovski predsednik Al Sisi je napovedal brutalen odgovor na napad. Foto: Reuters
Napadena je bila mošeja Al Ravda blizu Al Ariša na severu Sinajskega polotoka. Med žrtvami naj bi bili tako civilisti kot vojaki. Foto: EPA
V napadu je umrlo že 235 ljudi, število pa se vztrajno povečuje. Foto: EPA
Egipt: V napadu na mošejo 235 mrtvih
Egipt pretresel nov napad: Več kot 230 mrtvih

Število mrtvih se neprestano veča, zadnje številke pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavila egiptovska državna televizija. Napadena je bila mošeja Al Ravda, ki leži zahodno od mesta Al Ariš, tarča pa so bili verniki med petkovimi molitvami, poroča egiptovska televizija Nile News.

Nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na varnostne vire, poroča, da so napadalci podstavili razstrelilna telesa okoli mošeje in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih molitvah zapuščati prizorišče, nato pa so začeli po ljudeh še streljati. V napadu naj bi po nekaterih navedbah sodelovalo več kot 20 zamaskiranih oborožencev z avtomatskimi puškami. Več naj bi jih bilo pozneje ubitih v spopadih z varnostnimi silami.

Egiptovski predsednik Ahmed Fatah Al Sisi je po poročanju AFP-ja napovedal "brutalen" odgovor napadalcem. Odgovornosti za napad ni sicer prevzel še nihče.

Mošeja naj bi bila znano zbirališče sufijev, mistične veje islama, poroča francoska tiskovna agencija AFP. T. i. Islamska država (IS), ki je dejavna na Sinajskem polotoku, sufije označuje za krivoverce. Predvsem pa so džihadisti napadali kristjane. V napadih na cerkve na Sinaju in drugje po državi so jih ubili več kot sto. Napadajo tudi beduine na Sinajskem polotoku. Obtožujejo jih sodelovanja z egiptovsko vojsko.

Egiptovske sile se na tem območju bojujejo s pripadniki IS-ja, ki so tam dejavni vse od vojaškega udara v Egiptu leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

V državi so že razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami napada, še poroča DPA.

Odzivi na "grozljiv zločin"
Vodja arabske lige s sedežem v Kairu Ahmed Abdul Geit je obsodil "grozljiv zločin", ki po njegovem mnenju znova dokazuje, da je islam nedolžen, problematične pa so skrajne teroristične ideologije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je Egiptu ob napadu izrekel podporo. "Evropejci žalujemo z vami ... Evropske institucije bomo v boju proti terorizmu na strani egiptovskih oblasti in ljudstva," je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. "Nihče ne bi smel biti ubit zaradi svoje vere, nobenega svetega kraja ne bi smela oskruniti nasilje in terorizem," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je egiptovskemu kolegu izrazil sožalje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Trump: Teroriste moramo poraziti, potrebujemo zid
"Svet ne more več tolerirati terorizma, teroriste moramo poraziti z vojsko in diskreditirati njihovo skrajno ideologijo, na kateri temelji njihov obstoj," je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump. V drugem tvitu pa je napovedal pogovor z Al Sisijem na to temo in dodal: "Moramo postati ostrejši in pametnejši, kot smo bili kadar koli prej, kar tudi bomo. Potrebujemo zid, potrebujemo prepoved."

Papež Frančišek je napad na mošejo označil za objestno in okrutno dejanje. "Njegova svetost se pridružuje vsem ljudem dobre volje v upanju, da se bodo srca, ki so otrdela od sovraštva, odpovedala nasilju, ki povzroča tolikšno trpljenje, in šla po poti miru," so še sporočili iz Vatikana.

Zgrožena je tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Stella Kiriakides. "Trdno moramo stati skupaj proti grožnji terorizma, ki ne pozna meja, in okrepiti naše napore, da se spopademo s tem nesmiselnim nasiljem," je dejala.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je dejal, da so "dejanja barbarstva in sovraštva v imenu Boga dejanja proti Bogu samemu". Obsodbe napada in izrazi sožalja prihajajo tudi iz Velike Britanije, Turčije, Rusije, Avstrije in Nata.

Egipt: V napadu na mošejo 235 mrtvih
Egipt pretresel nov napad: Več kot 230 mrtvih