Piloti in kopiloti so stavko izglasovali z večino. Foto: Reuters
Piloti in kopiloti so stavko izglasovali z večino. Foto: Reuters
Lufthansa
Lufthansa je poslala kar 100.000 SMS-sporočil prizadetim potnikom. Foto: Reuters

Piloti so tridnevno stavko začeli opolnoči, potem ko so propadla pogajanja med sindikatom pilotov Cockpit in Lufthanso glede višjih plač in vprašanja pokojnin.

Ena največjih letalskih družb na svetu pričakuje, da bo izgubo merila v dvomestnih milijonskih številkah. Po njenih ocenah bo odpovedanih 3.800 poletov in prizadetih 425.000 potnikov. Nekatere so preusmerili na vlake ali k drugim letalskim družbam.

V Frankfurtu in Münchnu ter na drugih letališčih po državi terminali komaj obratujejo, saj so potnike pravočasno obvestili o stavki. Danes so odpovedali 60 letov.

Piloti, ki bodo stavko končali v petek minuto pred polnočjo, si prizadevajo za višje plače in ohranitev tako imenovanih prehodnih pokojnin, ki so pilotom doslej omogočale predčasno upokojitev.

Stavka bo prizadela tudi družbo za letalski tovorni promet Lufthansa Cargo in hčerinski nizkocenovnik Germanwings. Z letali hčerinskih družb, ki jih stavka ni prizadela, bo lahko Lufthansa izvedla le okoli 500 poletov.

Tako v sindikatu pilotov kot pri Lufthansi ne pričakujejo hitre rešitve spora. Iz družbe so sporočili, da so pripravljeni na pogovore in so predložili ponudbe, ki pa jih piloti še naprej zavračajo.

Stavka je prizadela tudi slovenskega letalskega prevoznika Adrio Airways, ki je polete proti Nemčiji in iz nje prilagodil potnikom, ki so se kljub nevšečnostim odločili potovati v tem času.

Vse potnike, ki ne končajo oziroma začnejo potovanja v Frankfurtu ali Münchnu in imajo vozovnico Adrie Airways, pozivajo, naj se o svojem potovanju do končne destinacije pozanimajo v klicnem centru Adrie.

Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz preko drugih letališč. Tistim, ki bodo od potovanja odstopili, pa bo omogočeno, da brezplačno spremenijo datum potovanja.

Stavka pilotov Lufthanse
Stavka pilotov Lufthanse