London in druga angleška mesta so se med lanskimi nemiri spremenila v bojna območja. Foto: EPA
London in druga angleška mesta so se med lanskimi nemiri spremenila v bojna območja. Foto: EPA

Odbor nemirov, skupnosti in žrtev, ki so ga ustanovili lani, v poročilu opozarja na "500.000 pozabljenih družin". Med razlogi za izbruh nemirov omenja tudi slabo vzgojo, nezmožnost prestopnikom preprečiti vračanje na kriva pota, preveč poudarjanja materializma in pomanjkanje zaupanja v policijo.

Poročilo je le ena izmed preiskav vzroka nemirov in bi moralo biti objavljeno v sredo, a je v javnost pricurljalo predčasno. "Družine ne dobivajo podpore, ki jo potrebujejo," piše. "Vlada in lokalne socialne službe bi morale razviti strategijo, da bi pomagale 500.000 'pozabljenim družinam' spreobrniti njihova življenja," je še zapisano.

Šole morajo pomagati graditi značaj
V nemirih je po ocenah poročila sodelovalo do 15.000 ljudi, večinoma mlajših od 24 let in s slabo izobrazbo. Odbor je priporočil, da se šole, ki ne dosežejo primerne stopnje pismenosti med otroki, denarno kaznujejo. Šole bi morale bolj pomagati otrokom pri graditvi značaja, dodaja.

V skupnostih, ki jih je odbor obiskal, nemire pripisujejo slabi vzgoji. Raziskava, ki jo je odbor izvedel v predelih Londona, Manchestra, Birminghama, Newcastla in Lutona, je pokazala, da 85 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva meni, da "reklame predstavljajo pritisk na mlade, da imajo najnovejše izdelke".

Nemiri so izbruhnili po smrti Marka Duggana 4. avgusta 2011, ki ga je ustrelil policist, in se iz Londona razširili v druge dele Anglije. Iz številnih mest, tudi Londona, so v svet odhajale podobe gorečih hiš ter vsesplošnega ropanja in uničevanja. Bilanca štiridnevnih nemirov je bilo pet mrtvih in več kot 2.000 aretiranih. Poročilo omenja, da je vzrok nemirov v težavah, ki se pojavljajo v vseh teh mestih.

Ukrepi za preprečitev novih nemirov
Da bi se izognili morebitnim novim nemirom, poročilo priporoča skupnosti, kjer se vsi počutijo kot pomemben del družbe in kjer tisti, ki imajo težave že od malega, dobijo podporo, ki jo potrebujejo. Med drugim člani odbora priporočajo:
- da lokalne oblasti "označijo" osebe od njihovega 11 leta naprej, za katere obstaja verjetnost, da bodo v prihodnje brezposelne;
- da podjetja bolje sodelujejo z lokalnimi šolami in pomagajo v boju z nezaposlenostjo med mladimi;
- da vlada imenuje nekoga, ki bi urejal pogovore med velikimi trgovskimi znamkami in vlado o tem, kako zaščititi otroke pred pretiranim materializmom;
- da mladim prestopnikom omogočijo mentorje, ko končajo svoje zaporne kazni;
- da policija naredi več za razbijanje mitov pri vprašanjih, ki vplivajo na to, kako javnost dojema avtoriteto policije.