Med izraelsko ofenzivo Gaze je bilo uničenih več domov. Foto: Reuters
Med izraelsko ofenzivo Gaze je bilo uničenih več domov. Foto: Reuters
Avstrijo, Švico in Nemčijo zajel orkan

Po podatkih Združenih narodov je bilo med lansko izraelsko ofenzivo Gaze ubitih približno 2.200 Palestincev, med njimi 1.500 civilistov. Na strani Izraela pa je bilo ubitih 73 ljudi, med njimi 67 vojakov. Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je dejal, da gre za "zgodovinski dan".

Palestinski zunanji minister Riad Malki je dogodek označil za prelomnico, ki je "korak bliže končanju dolgega obdobja nekaznovanosti in nepravičnosti". Podpredsednik ICC-ja Kuniko Ozaki pa za prvi korak, saj statut "Palestini zagotavlja vse pravice, zahteva pa tudi odgovornosti, ki prihajajo s članstvom," je povedal. "Gre za resne obveze, ki jih ni mogoče jemati zlahka."

Izrael odločitev Palestincev označil za "hinavsko"
Izrael je obsodil palestinsko odločitev in jo označil za hinavsko. "Palestinska odločitev o pridružitvi ICC-ju, da bi sprožila sodne postopke proti Izraelu, je politična, cinična in hinavska," so sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva. "Vlada palestinskih oblasti, ki je povezana s teroristi Hamasa, odgovornimi za vojne zločine, je zadnja, ki lahko grozi s sodnimi postopki," nadaljujejo na zunanjem ministrstvu. Po njihovem mnenju enostranska dejanja Palestincev kršijo načela, vzpostavljena med stranema s podporo mednarodne skupnosti, za rešitev izraelsko-palestinskega konflikta.

Palestinske oblasti so dokumente za ratifikacijo rimskega statuta vložile 3. januarja, potem ko je v Varnostnem svetu Združenih narodov propadla resolucija, ki je določala rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do leta 2017.

Obsodba ZDA in Izraela
ZDA in Izrael, ki niso podpisniki rimskega statuta, so potezo Palestincev obsodili, Izrael pa je v odgovor ustavil prenos palestinskim oblastem več kot sto milijonov dolarjev dohodka od davkov, ki jih pobira za Palestince. Pretekli petek je Izrael sporočil, da bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, in pojasnil, da so se za ta korak odločili na podlagi humanitarnih skrbi in upoštevaje interese Izraela.

ICC lahko posameznike preganja za zločine, zagrešene po 1. juliju 2002, ko je začel veljati rimski statut. Tisti, ki so se ICC-ju pridružili po tem datumu, lahko ločeno sprejmejo jurisdikcijo sodišča za obdobje, preden je rimski statut začel veljati zanje. Rimski statut je do zdaj ratificiralo 122 držav, med njimi tudi Slovenija.

Avstrijo, Švico in Nemčijo zajel orkan