Policija na pomembnih vpadnicah v mesto že tetji dan nasilno odstranjuje barikade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policija na pomembnih vpadnicah v mesto že tetji dan nasilno odstranjuje barikade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po izgredih je v javnost prišel video posnetek, na katerem policisti grobo obračunajo z enim od protestnikov. Na njem šest policistov vklenjenega demonstranta odpelje v kot parka, kjer potekajo demonstracije, ga tam zbije na tla, nato pa ga policist boksa v obraz, trije pa več minut brcajo. Policija je ob posnetku izrazila zaskrbljenost in napovedala pravično preiskavo dogodka, dva policista, vpletena v incident, pa so že premestili s položajev.

Oblasti naj bi s posredovanjem proti protestnikom želele predvsem delno sprostiti promet na vpadnicah, ki vodijo v poslovno-trgovinske predele mesta.

Potem ko je v torek približno 150 policistov odstranilo kovinske barikade v nakupovalnem predelu mesta Causeway Bay, tako da je zdaj prevozen en vozni pas, poskušajo zdaj sprostiti pomembno cesto Lung Wo. Za zdaj so protestnike, ki so zavzeli druge ceste in tramvajske linije, pustili na miru.

Protesti imajo zaradi gospodarske škode vse manj podpore
V ponedeljek so sicer policisti v podobnem posredovanju odstranili barikade ob robu glavnega prizorišča protestov v četrti Admiralty. Takrat so se jim pridružili tudi zamaskirani nasprotniki protestov ter vozniki tovornjakov in taksisti, ki so zaradi protestov in zaprtja ceste ob del dohodka. Policija je aretirala tri ljudi.

Protestniki, ki jih sestavljajo pretežno študenti in privrženci prodemokratične skupine Okupirajmo Central (Occupy Central), so tam na betonskih temeljih postavili kompleksne konstrukcije iz bambusovih, kovinskih in plastičnih palic ter lepilnega traku. Pri postavljanju so jim pomagali celo gradbeni delavci, ki so jim naklonjeni.

Podobno so protestniki k postavljanju barikad pristopili tudi v Causeway Bayu, ki je eno izmed treh glavnih prizorišč, ki jih zasedajo prodemokratični protestniki. Policija je pri podiranju med drugim uporabila motorne žage.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.