Brazilska policija zadnja leta temeljito 'čisti' po favelah. Foto: Reuters
Brazilska policija zadnja leta temeljito 'čisti' po favelah. Foto: Reuters
Primeri policijskega nasilja so v Riu pogosti. Foto: Reuters
Taktika policija v Riu: Streljaj prej, sprašuj pozneje. Foto: Reuters

AI v poročilu, objavljenem leto dni pred olimpijskimi igrami, ki bodo v tem brazilskem mestu, navaja, da so bili policijski uboji pogosto nezakoniti, pri čemer so policisti osumljence, ki so se že predali ali pa so bili ranjeni, hladnokrvno ustrelili.

Policijo v Riu deluje po načelu "Najprej streljaj, nato sprašuj", o izsledkih novega poročila menijo v organizaciji. "Imamo dokaze, da je bilo 1519 umorov, ki so jih zagrešili policisti med opravljanjem svoje dolžnosti," navajajo v AI-ju.

"Rio de Janeiro je zgodba o dveh mestih. Na eni strani je blišč, ki navdušuje svet, na drugi strani pa mesto zaznamujejo posredovanja nasilne policije, ki je zdesetkala znaten del generacije mladih, temnopoltih in revnih," je pojasnil direktor AI-ja v Braziliji Atila Roque.

Za skoraj 16 odstotkov vseh ubojev v mestu v zadnjih petih letih so odgovorni policisti v uniformi. Leta 2012 je bilo več kot 50 odstotkov žrtev ubojev starih od 15 do 29 let, pri čemer jih je bilo 77 odstotkov temnopoltih.

AI še navaja, da se primeri policijskih ubojev redko preiskujejo, odgovorni pa zanje le redko odgovarjajo. Tožilstvo je po drugi strani za BBC zatrdilo, da je med letoma 2010 in 2015 vložilo obtožnice proti 587 policistom.

Čistilna akcija pred OI
Brazilska vojaška policija se na navedbe še ni odzvala, so pa policijski sindikati predtem sporočili, da je zelo visok tudi delež ubitih policistov - samo lani je bilo v Riu ubitih 114 policistov.

Policisti v Riu so se v preteklosti že branili obtožb, da radi pritiskajo na sprožilec, ob tem pa pravijo, da streljajo samo v samoobrambi, ko jih napadajo prekupčevalci z mamili v mestnih favelah. Prav favele so sicer najbolj na udaru brazilske "čistilne akcije", s katero se skušajo na vse kriplje na OI 2016 predstaviti v bolj pološčeni izdaji. Zato je vlada v Riu vpoklicala okoli 85.000 policistov in vojakov, ki delujejo še posebej okoli športnih objektov, hotelov in plaž.

A Roque pravi, da se je strategija Brazilije pri spopadanju z mamili in nasiljem izjalovila, pri tem pa "pušča za seboj sledove trpljenja in uničenja". Po navedbah organizacije vojaška policija v mestu pri svojih varnostnih operacijah v revnih soseskah redno uporablja nepotrebno in preveliko silo.

Upiranje, ki mu sledi smrt
V Riu še vedno odmeva smrt 26-letnega poklicnega plesalca Douglasa Rafaela da Silva Pereire, čigar truplo so aprila lani po policijski raciji v faveli Pavão-Pavãozinho našli v tamkajšnji šoli. Douglasovi prijatelji in svojci sumijo, da je policija fanta zamenjala za prekupčevalca z mamili in ga pretepla do smrti. Njegov primer je sprožil hude spopade med policijo in prebivalstvom, primer še vedno ni končan, Douglasova mama pa je sprožila zasebno preiskavo.
Če je človek ubit v policijski akciji, policist izpolni administrativno poročilo, kjer opredeli, ali je šlo za uboj v samoobrambi in ali je treba vključiti kriminaliste. V praksi so mnoga poročila izpolnjena v slogu "upiranje, ki mu je sledila smrt", kar prepreči neodvisno preiskavo in krivce zavaruje pred sodnim postopkom, še navaja AI.