Napad na sedež policije v Kanu. Foto: Reuters
Napad na sedež policije v Kanu. Foto: Reuters

Med tarčami napadov so bili policijske postaje, sedež zvezne policije, sedež obveščevalne službe in urad za priseljevanje. Napadi, med katerimi se je slišalo tudi streljanje, so skupaj trajali uro in pol.

"Hodim po ulici v svoji soseski. Samo med mojo hišo in sedežem policije na tej ulici sem naštel 16 trupel, ki ležijo na cesti, od tega šest policistov," je izjavil Naziru Muhamed, ki živi v bližini policijske postaje v Kanu.

Po poročanju BBC-ja je odgovornost za napad prevzela skrajna islamska sekta Boko Haram, ki je bila v zadnjem času odgovorna za več bombnih napadov na vladna poslopja predvsem na severnem delu države.

Predstavnik Boko Harama je pojasnil, da so se za napade odločili, ker oblasti v Kanu niso bile pripravljene izpustiti njihovih zaprtih kolegov.

V napadih omenjene skupine skrajnežev na cerkve v prestolnici Abudža na božični dan konec lanskega leta je bilo ubitih 37 ljudi in 57 ranjenih.

Oblasti so v Kanu do preklica uvedle policijsko uro in prebivalce pozvale, naj jim s podatki pomagajo najti napadalce. Že kmalu po napadu sta policija in vojska na pomembnih cestah postavili nadzorne točke.

Skrajneži za islamsko pravo
Skrivnostna skupina Boko Haram, katere organizacijska struktura in delovanje sta še vedno velika neznanka za oblasti in analitike, se zavzema za uveljavitev islamskega prava na večinsko muslimanskem severu države.

Sprva miroljubna skupina, ustanovljena leta 2002, se je v zadnjih letih radikalizirala, še posebej po smrti njihovega voditelja Mohameda Jusufa, ki je leta 2009 umrl v policijskem priporu.

160-milijonska Nigerija je razdeljena na muslimanski sever in pretežno krščanski jug, a kljub verskim razlikam in napetostim večina pripadnikov obeh veroizpovedi živi v sožitju. Največjo afriško izvoznic nafte tarejo predvsem revščina, korupcija in splošna gospodarska zaostalost.