Sodnik je priznal, da se ZDA spoprijemajo z več primeri domnevnega policijskega nasilja. Foto: Reuters
Sodnik je priznal, da se ZDA spoprijemajo z več primeri domnevnega policijskega nasilja. Foto: Reuters

Ker ni streljal le obtoženi Michael Brelo, sodnik ni mogel brez sence dvoma razsoditi, da je za njuno smrt odgovoren prav on. Brelo je 29. novembra 2012 s pokrova avtomobila skozi prednje steklo izstrelil 15 strelov. Vsega skupaj je bilo sicer v streljanju udeleženih 13 policistov, ki so skupno izstrelili 137 strelov, a obtožen je bil le Brelo, ker da dvojica v avtu - Timothy Russell in Malissa Williams - ni več predstavljala morebitne nevarnosti, ko je streljal on.

Policija čezmerno uporabila silo
Par je pozornost vzbudil, ko je njun avtomobil med vožnjo mimo policijske postaje zaropotal, policija pa se je pognala v lov za njim, misleč, da je šlo za strel. Primer je sprožil preiskavo pravosodnega ministrstva, ki je ugotovila, da se je clevelandska policija navzela vzorca uporabe čezmerne sile in kršitve državljanskih svoboščin.

Sodnik je priznal, da se ZDA spoprijemajo z več primeri domnevnega policijskega nasilja, utemeljenega na rasni pripadnosti. A kot je zatrdil po poročanju BBC-ja, ne bo "žrtvoval" Brela, če dokazi pač niso zadostni za obsodbo. "Kriv ali ne kriv, sodba v civilizirani družbi ne bi smela biti razlog niti za proslavo niti za nemire," je dejal sodnik John O'Donnell.

Cleveland pripravljen na morebitne nemire
ZDA so bile v zadnjem času priča nizu smrti, povezanih s policijskim nasiljem, od katerih jih je kar nekaj sprožilo hude nemire. Tudi v samem Clevelandu je novembra lani policist ustrelil 12-letnega temnopoltega dečka, ki je mahal z repliko pištole, kar je sprožilo ostro razpravo o policijski rabi smrtonosne sile. Mestne oblasti so po razsodbi v pripravljenosti zaradi morebitnih nemirov.