Po smrti Grayja so v Baltimoru izbruhnili nemiri. Foto: Reuters
Po smrti Grayja so v Baltimoru izbruhnili nemiri. Foto: Reuters

"Tudi velika porota je zdaj ugotovila, da obstaja utemeljen sum za obtožnico proti omenjenim policistom glede na zbrane dokaze," je dejala temnopolta tožilka Marilyn Mosby.

Gray je umrl teden dni po aretaciji 12. aprila zaradi zlomljene hrbtenice. Poškodbo je dobil med aretacijo, za katero po trditvah tožilke ni bilo nobenega utemeljenega razloga.

Po Grayevem pogrebu so v Baltimoru izbruhnili hudi nemiri, saj so temnopolti prebivalci tega ameriškega mesta tudi tokrat pričakovali, da se bodo policisti nekaznovano izvlekli. Toda napetosti je potem pomirila tožilka z vloženo obtožnico.

Policisti so med drugim obtoženi nenaklepnega umora in napada ter neutemeljene aretacije. Primer sicer preiskuje tudi zvezno pravosodno ministrstvo, ki bo podalo svoje ugotovitve.

Zvezno pravosodno ministrstvo je pred dvema tednoma odprlo tudi preiskavo policije Baltimora na splošno zaradi pretirane uporabe sile in rasizma, ki je zelo verjetno v ozadju celotnega primera. Graya namreč ne bi aretirali, če ne bi bil temnopolt v "črnem" predelu mesta, ki je poln kriminala. Tožilka pa se ne bi dotaknila policistov, če ne bi bila temnopolta v mestu, ki je pretežno temnopolto, menijo analitiki.