Premierju Netanjahuju je uspelo zadržati večino v parlamentu, ki pa je zelo šibka. Od 120 sedežev v parlamentu jih ima koalicija le še 61. Foto: EPA
Premierju Netanjahuju je uspelo zadržati večino v parlamentu, ki pa je zelo šibka. Od 120 sedežev v parlamentu jih ima koalicija le še 61. Foto: EPA
Naftali Benet
Benet je vodja skrajno desne stranke Judovski dom. Foto: EPA

Benet, vodja skrajno desne, judovskim naseljencem na palestinskem ozemlju še posebej naklonjene stranke Judovski dom, je dejal, da za zdaj ostajajo v koaliciji premierja Benjamina Netanjahuja.

Kot je dejal, bo dal premierju čas, da pri vrsti vprašanj spremeni usmeritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če je premier resen v svojih namerah – in želim verjeti njegovim sinočnjim besedam – mu zdajle sporočam, da za zdaj umikamo vse naše politične zahteve in da mu bomo pomagali pri tej veliki misiji, katere cilj je, da Izrael znova zmaga," je pred novinarji izjavil Benet. Netanjahu naj bi v nedeljo zvečer namreč izjavil, da bo spremenil smer.

Minister za izobraževanje je pred tem sicer grozil, da bo zapustil vlado, če ga Netanjahu ne bo imenoval za obrambnega ministra. To je Netanjahu, ki je po odstopu Libermana preteklo sredo sam prevzel obrambni resor, zavrnil, čeprav je s tem ogrozil preživetje vlade, ki velja za najbolj desno v zgodovini Izraela.

Lieberman odstopil zaradi prekinitve ognja
Po odstopu Liebermana, ki se je za ta korak odločil zaradi nasprotovanja prekinitvi ognja na območju Gaze, je Netanjahujeva vlada ohranila samo 61 od 120 sedežev v parlamentu, z odhodom Judovskega doma pa bi parlamentarno večino izgubila. Pred Liebermanovim odstopom je imela koalicija šestih strank 66 sedežev v parlamentu.

V tem primeru bi v Izraelu najverjetneje marca prihodnje leto potekale predčasne parlamentarne volitve. Redne so sicer predvidene novembra 2019, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Netanjahu si je v preteklih dneh prizadeval stabilizirati vlado. "Smo sredi boja, ki ga še ni konec. Neodgovorno bi bilo sredi tako občutljivih varnostnih razmer strmoglavljati vlado," je komentiral danes.