Za Kaledo Zia so oblasti ob začetku protestov odredile hišni pripor, a so jo že izpustile na prostost. Foto: EPA
Za Kaledo Zia so oblasti ob začetku protestov odredile hišni pripor, a so jo že izpustile na prostost. Foto: EPA
Šejk Hasina
Hasina ne popušča zahtevam opozicije. Foto: EPA

K protestom je pozvala opozicijska Bangladeška nacionalistična stranka (BNP) in njena voditeljica Kaleda Zia ob obletnici lanskih parlamentarnih volitev, ki jih je opozicija bojkotirala, ker naj ne bi bile poštene.

Premierka Šejk Hasina je obsodila opozicijo in njene pripadnike označila za skrajneže, ki se ne ukvarjajo s politiko, ampak s terorizmom.

Obe voditeljici se v zadnjih dveh desetletjih izmenjujeta na premierskem položaju in veljata za ostri nasprotnici druga druge, ki sta kot opozicijski voditeljici redno pozivali k protestom in zaporam cest.

BNP je pred lanskimi volitvami zahtevala, da le-te nadzira neodvisna začasna vlada, kot je bila to praksa od leta 1991 do leta 2010, a je ta sistem nato ukinila vladajoča Liga Avami. Hasina se za zahteve opozicije ni zmenila in po volitvah razglasila zmago.

Iskanje odgovornih za napade
Zdaj BNP zahteva razpis novih volitev in je zato pozvala k protestom, med katerimi so oblasti prijele več kot 7.000 njenih privržencev, med drugimi tudi generalnega sekretarja stranke.

Med protesti je prišlo tudi do napadov, v katerih je bilo ubitih 31 ljudi. Oblasti so ponudile denarno nagrado v višini 1.300 dolarjev za informacije, ki bi vodile do odgovornih za napade, za katere ni jasno, kateri politični opciji pripadajo.

Hasina je hčerka prvega predsednika Bangladeša Šejka Mudžibura Rahmana in je bila za premierko prvič izvoljena leta 1996, medtem ko je Zia hčerka ubitega predsednika Ziaruja Rahmana in je premierka prvič postala leta 1991.

Hasina je Zio obtožila odgovornosti za nasilje in spodbujanja kaosa, kar njena stranka zanika in zatrjuje, da je za nasilje odgovorna vlada.