Cipras opozarja že leta, da so reforme, ki sta jih zahtevala EU in Mednarodni denarni sklad, Grčijo pahnile v
Cipras opozarja že leta, da so reforme, ki sta jih zahtevala EU in Mednarodni denarni sklad, Grčijo pahnile v "humanitarno krizo". Dozdajšnje oblasti so, tako Cipras, "zanikale realnost" in se dogmatično držale očitno napačnega varčevalnega recepta, ki je v brezposelnost pahnil več kot milijon Grkov, večinoma mladih. Foto: EPA

Od začetkov svojega političnega udejstvovanja v vrstah mladih komunistov je Cipras naredil dolgo pot, a kot dodaja francoska tiskovna agencija AFP, mu kljub uspehom v preteklih letih kravate še vedno ne dišijo, Che Guevara pa ostaja njegova strast. Po njem je tudi imenoval mlajšega izmed svojih dveh sinov Ernesta.

Gradbeni inženir po izobrazbi se je rodil v za Grčijo usodnem letu 1974 - samo tri dni pred njegovim rojstvom je po sedmih letih padla vojaška diktatura, ki je brez milosti preganjala levičarje in je konec leta 1973 krvavo zatrla študentsko vstajo.

Grška javnost je zanj prvič slišala že leta 1990, ko je pri 17 letih vodil upor na svoji šoli in je televizijskemu novinarju povedal, da dijaki zahtevajo pravico, da sami odločajo o tem, ali se bodo udeleževali predavanj. Pozneje je bil dejaven predvsem v vrstah mladih komunistov in v študentski politiki.

V "odraslo" politiko je sicer Cipras vstopil v levi stranki Sinaspismos. Ta je nato leta 2004 skupaj z več manjšimi levimi strankami oblikovala Sirizo - Koalicijo radikalne levice. Potem ko je več let vodil podmladek, je bil leta 2008 pri 33 letih izvoljen na čelo Sinaspismosa in je podrl rekord kot najmlajši vodja kakšne grške politične stranke.

Na volitvah leta 2009, na katerih je Siriza prejela le 4,6 odstotka glasov, je bil Cipras prvič izvoljen v parlament. Tri leta pozneje je Siriza pod njegovim vodstvom na parlamentarnih volitvah prejela že skoraj 27 odstotkov, Cipras pa je postal vodja opozicije v parlamentu.

V vmesnem času je gospodarska in finančna kriza v območju z evrom Grčijo pahnila v najhujšo recesijo v zadnjih desetletjih in pomembno prispevala k vzponu Sirize.

Naslednji veliki skok je Ciprasu uspel lani, ko je stranko Evropske levice povedel na volitve Evropskega parlamenta in je bil izvoljen njen kandidat za predsednika Evropske komisije. Realnih možnosti za zmago na evropski ravni levica resda ni imela, a s Ciprasom na čelu je dosegla najboljši izid do zdaj.

Kot opozarja že leta, so reforme, ki sta jih zahtevala EU in Mednarodni denarni sklad, Grčijo pahnile v humanitarno krizo. Dozdajšnje oblasti so, tako Cipras, zanikale realnost in se dogmatično držale očitno napačnega varčevalnega recepta, ki je v brezposelnost pahnil več kot milijon Grkov, večinoma mladih.

Nasprotno levica Grkom obljublja višje plače in pokojnine, konec odpuščanj in zamrznitev privatizacije. Glede Grčije v EU-ju in evrskem območju napoveduje ponovna pogajanja s posojilodajalci in več kot 50-odstoten odpis dolgov, tako da bodo lahko namesto odplačevanja dolgov končno znova vlagali v zagon lastnega gospodarstva.