Nemške oblasti so taborišče Auschwitz odprle leta 1940, nekaj mesecev po napadu na Poljsko; v njem je umrlo največ Judov, a tudi veliko Poljakov in Romov. Foto: EPA
Nemške oblasti so taborišče Auschwitz odprle leta 1940, nekaj mesecev po napadu na Poljsko; v njem je umrlo največ Judov, a tudi veliko Poljakov in Romov. Foto: EPA

Preiskavo bo vodil Inštitut za nacionalno pomnjenje, državni organ, ki preiskuje zločine iz časa nacizma in komunizma. "Ne izključujemo možnosti, da bi našli nekdanje uslužbence koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau žive. V tem primeru bi bili lahko obtoženi zločinov proti poljskemu narodu," je povedal Piotr Piatek z inštituta.

Koncentracijsko taborišče so zaprli pred 66 leti, leta 1945, zato so morebitni preživeli zločinci verjetno starejši od 90 let.

Preiskava o Auschwitzu je bila odprta v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, zaprta pa v osemdesetih letih, ne da bi kogar koli obtožili. V času hladne vojne je imela Poljska težave z zasliševanjem prič in domnevnih zločincev, ki so živeli v tujini, ker je bila del sovjetskega bloka.

Pred 50 leti procesi končani z amnestijo
Večini uslužbencev taborišča so sodili na Poljskem po koncu 2. svetovne vojne in jih obtožili zločinov proti državi. Večina teh sodnih procesov se je končala s pomilostitvijo leta 1956. Poljska je nazadnje komu zaradi nacističnih zločinov sodila leta 2001, ko je bil Poljak Henryk Mania obsojen na osemletno zaporno kazen zaradi sodelovanja pri genocidu v Chelmnu.

Za sedaj ni jasno, ali načrtujejo tudi preiskave o zločinih v drugih taboriščih smrti, ki so delovala na ozemlju Poljske pod nemško okupacijo, kot so Treblinka, Sobibor, Chelmno in Belzec.