Poljska želi za več milijard dolarjev kupiti ameriški raketni sistem patriot. Evropske članice Nata, ki imajo ta sistem, so Nizozemska, Nemčija, Španija in Grčija. Foto: Reuters
Poljska želi za več milijard dolarjev kupiti ameriški raketni sistem patriot. Evropske članice Nata, ki imajo ta sistem, so Nizozemska, Nemčija, Španija in Grčija. Foto: Reuters

"Varna Evropa, ki je sposobna odvrniti zračne in raketne grožnje ter druge oblike agresije, spodbuja mir in stabilnost znotraj zveze Nato in na evropski celini," je sporočilo ameriško ministrstvo. To je sicer prvi poljski nakup tega sistema.

Posel bi obsegal 208 raket, 16 izstrelitvenih postaj, štiri radarje, štiri nadzorne postaje, rezervne dele in preostalo potrebno opremo ter usposabljanje. Zanj so se ZDA in Poljska - vse članice Nata - dogovorile med obiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa julija v Varšavi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo prodaja potekala v dveh fazah. Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je marca dejal, da namerava Poljska dogovor o nakupu s podjetjem Raytheon skleniti do konca leta.

Poljska bi plačala manj
Raketni sistem patriot je mobilni sistem za zračno obrambo, namenjen prestrezanju taktičnih balističnih izstrelkov, manevrirnih izstrelkov in letal. Posel, vreden več kot deset milijard ameriških dolarjev, zna razjeziti Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska sicer vztraja, da pogajanja o končni ceni še niso končana. Za nakup namreč želi porabiti okoli 7,6 milijarde dolarjev, poroča Reuters. Ameriški kongres lahko posel prepreči v 30 dneh, kar pa se le redko zgodi.

Ameriška vojska je letos poleti v okviru vojaške vaje prvič namestila rakete patriot v Litvi, ki meji na rusko eksklavo Kaliningrad in se zaradi konflikta v Ukrajini boji za svojo varnost.