Zubajda in Al Naširi sta zaprta v Guantanamu na Kubi. Foto: EPA
Zubajda in Al Naširi sta zaprta v Guantanamu na Kubi. Foto: EPA

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da je Poljska sodelovala pri nezakonitih prevozih terorističnih osumljencev med letoma 2002 in 2003, s tem ko je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje dva osumljenca.

Na sodišče v Strasbourgu sta se obrnila Palestinec Abu Zubajda, ki so ga Američani na skrivaj pridržali v Pakistanu, in Savdijec Abd Al Rahim Al Naširi, ki so ga zajeli v Dubaju. Prvega so na Poljskem zadrževali devet, drugega pa šest mesecev. Oba sta zdaj v ameriškem zaporu za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

Palestinec in Savdijec sta trdila, da so ju agenti Cie mučili v poljskem zaporu Stare Kiejkuty. Njuni pritožbi je sodišče pritrdilo in presodilo, da je bilo ravnanje z njima dejansko enako mučenju.

V razsodbi so sodniki zapisali, da je poljska država "zaradi svojega strinjanja in tihe privolitve" odgovorna za kršitve človekovih pravic pritožnikov, ki so se zgodile na njenem ozemlju.

Oblasti v Varšavi so se tudi zavedale, da je bil prevoz moških na Poljsko in iz nje del t. i. izrednih izročitev, kar pomeni, da so ju že samo s tem, ko so omogočile njun prevoz čez svoje ozemlje, izpostavile "predvidljivemu resnemu tveganju", da bosta izpostavljena nadaljnjim zlorabam in pogojem pridržanja, ki so v nasprotju z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Poljski vladi so zato v Strasbourgu danes naložili, da mora obema pritožnikoma plačati po 100.000 evrov odškodnine, Zubajdi pa mora plačati še 30.000 evrov za kritje stroškov.