Spodnji dom poljskega parlamenta je znova sprejel - tokrat nekoliko spremenjen - predlog zakona o sporni reformi sodstva. Foto: Reuters
Spodnji dom poljskega parlamenta je znova sprejel - tokrat nekoliko spremenjen - predlog zakona o sporni reformi sodstva. Foto: Reuters
Donald Tusk
Predsednik Evropske komisije, ki Poljski grozi z odvzemom glasovalnih pravic, je poljskega predsednika povabil na pogovor glede sporne reforme. Foto: Reuters

Poslanci so zakon potrdili z 235 glasovi za in 192 proti, 32 jih je bilo vzdržanih. V skladu z zakonom bodo morali vsi trenutni sodniki - razen nekaterih izjem - v pokoj.

Sprva je zakon predvideval, da bi sodnike, ki jim ne bi bilo treba v pokoj, določil pravosodni minister. Poslanci so na predlog pravosodnega ministra sprejeli amandma, v skladu s katerim bo končno odločitev sprejel predsednik Andrzej Duda, ki je sicer prav tako član vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (PiS).

Zakon po novem vsebuje tudi predlog predsednika, po katerem bodo morale imenovanje sodnikov vrhovnega sodišča potrditi tri petine poslancev. Obenem bo okrepljena vloga predsednika pri imenovanju in razrešitvi sodnikov, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Sejm je sicer zavrnil 1.300 amandmajev, ki so jih k zakonu vložile opozicijske stranke.

Zakon mora potrditi še senat, kjer ima tako kot v sejmu večino vladajoča stranka Jaroslawa Kaczynskega. Podpisati ga mora tudi predsednik Duda.

Po glasovanju je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, sicer Poljak, dejal, da je rezultat korak nazaj, poroča BBC. V izjavi je poudaril, da je poljskega predsednika Dudo pozval na srečanje, na katerem bi govorila o poljskih sodnih reformah, ki so po njegovem mnenju v nasprotju z evropskimi vrednotami.

Upoštevani predlogi predsednika
Poljski predsednik Duda je v torek k zakonu, ki je potreboval samo še njegov podpis, vložil amandma, v skladu s katerim bi moralo imenovanje svetnikov podpreti tri petine poslancev.

Drugi zakon, ki so ga potrdili prejšnji teden, pa predvideva, da bo lahko pravosodni minister imenoval predsednike vseh sodišč. Poleg tega bo lahko v šestih mesecih predsednika sodišča zamenjal brez navedbe razlogov.

EU grozi z odvzemom glasovalnih pravic
Evropska komisija je v sredo Varšavo posvarila, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršilki.

Poljska vlada je v sredinem odzivu poudarila, da so pripombe Evropske komisije glede pravosodne reforme prezgodnje in neupravičene.