Predsednik poljskega ustavnega Andrzej Rzeplinski (desno) meni, da reforma ovira delo sodišča. Foto: Reuters
Predsednik poljskega ustavnega Andrzej Rzeplinski (desno) meni, da reforma ovira delo sodišča. Foto: Reuters
Poljski se obeta ustavna kriza

Poljski ustavni sodniki so kot določilo, ki je v nasprotju z ustavo, opredelili tisto, ki določa dvotretjinsko večino, ki naj bi bila po novem potrebna za veljavnost sodbe. Prav tako sta po mnenju sodnikov takšni določilo, da mora sodišče sestavljati najmanj 13 sodnikov, in pa novo pravilo, da mora sodišče primere obravnavati v kronološkem redu.

"Zakon preprečuje zanesljivo in gladko delo sodišča," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal predsednik ustavnega sodišča Andrzej Rzeplinski.

Vlada sodbe ne bo spoštovala
Zakon, ki je bil sprejet decembra lani, je kritiziralo tudi več opozicijskih strank in pravnih strokovnjakov. A premierka Beata Szydlo, katere stranka Zakon in pravičnost ima od lanskih volitev absolutno večino, je že v torek napovedala, da vlada sodbe ne bo spoštovala. In sicer za to, ker je to, da ustavno sodišče obravnava zakon, v nasprotju z njegovo reformo.

Z reformo se ukvarja tudi Evropa
Sporna reforma je odmevala tudi v tujini. Evropska komisija je januarja v povezavi z njo sprožila preliminarno preiskavo, ki sodi v sklop okvira za zaščito pravne države, uvedenega leta 2014. EU ga je v primeru Poljske uporabil prvič. Z njo se bodo ukvarjali tudi pravni strokovnjaki Sveta Evrope oz. t. i. Beneška komisija.

Poljski se obeta ustavna kriza