Ruske vojaške ladje v Kaspijskem morju so izstrelile 26 raket in zadele 11 ciljev IS-ja v Siriji, trdi Rusija. Foto: Reuters
Ruske vojaške ladje v Kaspijskem morju so izstrelile 26 raket in zadele 11 ciljev IS-ja v Siriji, trdi Rusija. Foto: Reuters
Rusko letalo
Rusija za napade na sirske upornike uporablja vojaško letalstvo. Foto: Reuters
Ruski vojaški helikopter
Ruske sile uporabljajo oporišče Hejmin blizu pristaniškega mesta Latakija na zahodu Sirije. Foto: Reuters

Vodene rakete so po besedah Šojguja uničile enajst tarč skrajne Islamske države (IS), pa tudi Al Nusre v Siriji. Po njegovih besedah pri tem niso bili ubiti civilisti.

Usklajeni napadi Damaska in Moskve
Medtem je na kopnem sirska vojska pod okriljem zračne ofenzive ruskih letal izvedla kopensko ofenzivo na cilje IS-ja, so po poročanju BBC-ja sporočile sirske oblasti. To je bila prva koordinirana akcija Rusije in sirskih oblasti, odkar se je v sirsko vojno 30. septembra vključila tudi Rusija.

Od začetka ruskih letalskih napadov v Siriji pred tednom dni je Moskva predvsem od ZDA tarča kritik, da z vojaškimi letalskimi napadi cilja tudi na pripadnike opozicije, ki jih podpira zahodna koalicija na čelu z ZDA, in ne le IS, ter da so bile v napadu civilne žrtve, kar Rusija zanika in pripisuje medijski manipulaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rusko vojsko pohvalil za posredovanje in poudaril, da so bili cilji od vojaških ladij oddaljeni približno 1.500 kilometrov. Po poročanju agencije Reuters je Putin dejal, da je še prezgodaj govoriti o uspešnosti ruske akcije v Siriji. Šojgu pa je ukazal, naj v Siriji nadaljuje sodelovanje z ZDA, Turčijo, Savdsko Arabijo, Iranom in Irakom.

Rusija bo okrepila napade
Putin je ob tem napovedal okrepitev letalskih napadov, da bi Rusija lahko pripravila kopensko ofenzivo sirske vojske proti IS-ju ter potrdil, da se bo ruska vojska glede prihodnjih vojaških operacij uskladila s sirskimi silami. Sirski vojaški vir je za AFP danes potrdil, da so sirska vojska in sile, ki podpirajo režim sirskega predsednika Al Asada, danes v provinci Hama izvedle obsežno kopensko operacijo ob podpori ruskih vojaških letal.

Ruska letala so bombardirala severne dele pokrajine Hama in nekatera območja v pokrajini Idlib. Tarča napada so bila mesta ob glavni prometnici, ki povezuje mestna središča na zahodu Sirije. Sirski vojaki so ob podpori milic napadli položaje upornikov in se z njimi zapletli tudi v silovite spopade. V napadih je sirska vojska med drugim uporabila rakete zemlja-zemlja.

Turčija je sicer danes okrcala Rusijo, da so z raketnimi izstrelki ovirali prelet turških vojaških lovcev F-16 ob sirski meji.

ZDA ne želijo biti del ruske strategije
"Od 30. septembra do danes je bilo zadetih 112 ciljev. Intenzivnost napadov se povečuje," je dejal Šojgu in zahodnim državam sporočil, da Rusija pričakuje, da ji bodo posredovali koordinate IS-ja v Siriji, na katere bodo izvedli napad. A že nekaj trenutkov pozneje je Šojgu sporočil, da ZDA zavrača posredovanje tovrstnih tajnih informacij, "to je očitno kazalnik, da se ZDA niso pripravljene bojevati proti terorizmu", je sporočilo posredovala ruska agencija RIA. Na povabilo k sodelovanju se je odzval tudi ameriški obrambni sekretar, ki je dejal, da ZDA niso pripravljene sodelovati pri ruski strategiji, ki je "tragično propadla", pa poroča Reuters.

Skupaj za pogajalsko mizo?
Komunikacijski šum se je pojavil tudi med sirsko opozicijo in Rusijo. Iz Kremlja so namreč sporočili, da je francoski predsednik Francois Hollande Putinu dejal, da je za pogajalsko mizo o dosegu miru v Siriji "nujno povabiti tudi sirsko opozicijo", torej Svobodno sirsko vojsko (FSA), ki se bojuje proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, da bi se ta skupaj z Damaskom bojevala proti IS-ju.

Z besedami, da je "to popolnoma nelogično", se je odzval glavni poveljnik FSA-ja Bašar Al Zubi. "Preden se bomo bojevali proti Daešu, morata svoje dobiti tudi sirska vojska in sirski režim, ki je Daeš pripeljal v Sirijo." Daeš je arabsko poimenovanje IS-ja, ki ga uporablja predvsem sirska opozicija. Al Zubi je zavrnil namigovanja, da bi FSA sploh dobil takšno povabilo.

Nasprotovanje ruskemu posredovanju
Rusko posredovanje v Siriji je največ neodobravanja povzročilo v ZDA, ki so na čelu zavezniške koalicije za zračne napade na pripadnike Islamske države. V Washingtonu in njegovih zaveznikih so prepričani, da cilj Rusije niso islamski skrajneži, ampak obstoj sirskega predsednika Al Asada.

Moskva je medtem razširila območje napadov v državi in prišla tudi v navzkrižje s sosednjo Turčijo zaradi kršenja turškega zračnega prostora.