Mnoge mednarodne organizacije so priskočile na pomoč mladim materam, ki jim tudi po rojstvu omogočajo šolanje. Foto: Reuters
Mnoge mednarodne organizacije so priskočile na pomoč mladim materam, ki jim tudi po rojstvu omogočajo šolanje. Foto: Reuters
Sierra Leone
Čeprav se je stopnja smrtnosti mater ob rojstvu od leta 1990 do leta 2013 prepolovila, pa ima Sierra Leone še vedno eno najvišjih na svetu. Foto: EPA

Učitelji in medicinske sestre kar pred vrstniki pregledujejo prsi in trebuhe deklet, ki so poleg tega prisiljene opraviti še urinske teste, vse to pa po mnenju Mednarodne organizacije za človekove pravice mnoga dekleta odvrača od šolanja, če so noseče ali ne.

Čeprav prepoved šolanja nosečih najstnic uradno velja že destletje, pa jo je vlada razglasila za obvezno aprila letos, ko so se znova odprle šole po izbruhu nevarnega virusa ebole, ki je močno ohromil življenje v tej zahodnoafriški državi.

"Noseča dekleta obtožujejo in sramotijo, ko se skuša Sierra Leone premakniti naprej iz uničujoče krize zaradi ebole, zato je ključnega pomena, da teh deklet ne prepustijo usodi," je povedala raziskovalka Sabrina Mahtani iz Amnesty International za zahodno Afriko.

Med epidemijo ebole je bila Sierra Leone priča vzponu spolnega nasilja, kar je povzročilo porast najstniških nosečnosti. Zaradi epidemije je bil omejen dostop do umetnih prekinitev nosečnosti, kontracepcije in svetovalnic za žrtve posilstev. Ker so bile šole zaprte skoraj leto dni, so mnoga dekleta postala še posebej ranljiva za spolne napade in posilstva.

Visoka stopnja najstniških nosečnosti
Sierra Leone je bila tudi pred izbruhom ebole decembra leta 2013 v vrhu po stopnji najstniških nosečnosti, in glede na vladno poročilo iz leta 2013 je bilo noseče kar eno od štirih deklet med 15. in 19. letom ali pa je imelo otroka. Glede na delne podatke Združenih narodov je na vrhuncu epidemije ebole zanosilo več kot 14.300 deklet.

Ministrstvo za šolstvo je pojasnilo, da so prepoved šolanja za najstniške nosečnice začeli uveljavljati, ker bi se lahko taka dekleta težko osredotočila na pouk, lahko pa bi postala tudi predmet zasmehovanja ali bi spodbodila še vrstnice k zanositvi.

Vladna alternativa, po kateri bi nosečnicam omogočili šolanje ob drugačnih pogojih in času, lahko po mnenju Amnesty Internationala vodi do stigmatizacije in marginalizacije.

Samo šest od desetih deklet, starih od 15 do 24 let, je v Sierri Leone pismenih, v nasprotju s fani, tkjer je ta delež tri četrtine. "Izobraževanje je pravica in je vlada ne more odvzeti kot kaznovanje," je prepričana Mahtanijeva, ki opozarja, da se nosečim najstnicam odreka pomembna možnost za korak naprej, zato bi morale oblasti narediti vse, da zgodnja nosečnost ne zaznamuje celotnega njihovega življenja.