Za zdaj volitve potekajo mirno. Foto: EPA
Za zdaj volitve potekajo mirno. Foto: EPA

Lokalne volitve so se oblasti odločile ponoviti na treh voliščih, na katerih je na lokalnih volitvah 3. novembra prišlo do nasilja.
Na omenjena tri volišča so na lokalnih volitvah, ki so sicer v večjem delu Kosova potekale nemoteno, vdrli srbski skrajneži, ki so pozivali k bojkotu volitev in uničevali volilni material. Danes so se vsa tri volišča odprla pravočasno in nemoteno.

Ponovljene volitve sicer potekajo pod strogim varnostnim nadzorom. Poleg pripadnikov kosovske policije in misije Eulex so pred volišči tudi pripadniki civilne zaščite, v mestu pa je videti tudi več vozil Kforja. Ljudi, ki bi zagovarjali bojkot volitev, na ulicah ni. Za miren potek volitev naj bi skrbelo okoli 200 policistov.

Prebivalci severne Mitrovice sicer izbirajo med petimi kandidati za župana, tako Priština kot Beograd pa sta jih v zadnjih dneh večkrat pozvala, naj se volitev udeležijo. Po mnenju Beograda bodo ljudje s tem pripomogli k oblikovanju zveze srbskih občin na severu Kosova, ki jo predvideva v Bruslju sklenjeni sporazum med Kosovom in Srbijo.