Knoxova je svojo zgodbo večkrat spremenila, velike proceduralne napake pa je delalo tudi italijansko tožilstvo. Foto: EPA
Knoxova je svojo zgodbo večkrat spremenila, velike proceduralne napake pa je delalo tudi italijansko tožilstvo. Foto: EPA
Tisto usodno noč naj bi Sollecito Kercherjevo držal, Guede posiljeval, Knoxova pa zabadala z nožem. Foto: Reuters
Na sodišču, s Sollecitom v ozadju. Foto: Reuters
Knoxova na letališču v rodnem Seattlu, kamor je priletela po izpustitvi iz italijanskega zapora. Foto: EPA

Knoxovo se enkrat že obsodili,a je bilo njeni pritožbi leta 2011 ugodeno, zato so jo po štirih letih iz zapora izpustili in je lahko odpotovala nazaj domov v ZDA. Zdaj ji preti ponovna vzpostavitev prvotne kazni.

Italijansko vrhovno sodišče je namreč marca razveljavilo razsodbo, s katero sta bila Knoxova in njen italijanski soobtoženec, nekdanji fant Raffaele Sollecito, oproščena, ter zahtevalo ponovno sojenje. Po italijanski zakonodaji ima Američanka pravico, da se novega sojenja ne udeleži, kar je Knoxova tudi izkoristila, saj se boji, da bi jo poslali nazaj v zapor.

"Postala bom ubežnica"
V intervjuju za italijanski dnevnik La Repubblica je Knoxova v četrtek povedala, da namerava v primeru obsodilne razsodbe postati ubežnica in se ne misli predati italijanskim oblastem.
Če bo prizivno sodišče 30. januarja, ko se izteče rok, odločilo, da je Knoxova kriva, mora razsodbo potrditi še vrhovno sodišče. V tem primeru bi Italija lahko zahtevala izročitev Knoxove, kar pa bi njeni odvetniki izpodbijali na podlagi ameriške zakonodaje, ki onemogoča novo sojenje osebi zaradi zločina, katerega je bila že oproščena.

A, kot menijo pravni strokovnjaki, stvar nikakor ni enostavna in nedvoumna, saj prizivne razsodbe iz leta 2011 vrhovno sodišče ni potrdilo, ampak je lani razsodilo, da je bila razsodba, da se Knoxovo in Sollecita izpusti, polna napak. 29-letni Sollecito se je v torek zglasil na sodišču v Firencah, kjer so njegovi odvetniki predložili svoje argumente, zakaj bi moral biti umora oproščen. Krut umor Kercherjeve sicer zanikata oba.

Žrtev spolnih igric?
21-letno Britanko, ki je v Italijo prišla na izmenjavo z univerze v Leedsu in je bila sostanovalka Knoxove, so 2. novembra leta 2007 našli napol golo s prerezanim vratom v nekem stanovanju v središču Perugie.

Bila naj bi žrtev spolne igrice, pri kateri naj bi sodelovali vsi trije obtoženi, v njej pa naj bi Knoxova Kercherjevi s 15-centimetrskim nožem prerezala vrat. Na nožu, s katerim je bil zagrešen zločin in so ga našli v Sollecitovem stanovanju, so preiskovalci odkrili DNK-sledi Američanke, a Knoxova je ves čas zatrjevala, da je nedolžna.

Američanka je sprva dejala, da je bila v hiši, ki si jo je delila s Kercherjevo, nato pa zgodbo spremenila. Sollecito je po drugi strani izjavil, da ni bil nikdar v hiši, temveč v svojem stanovanju, kjer da je skupaj z Knoxovo gledal film. Pozneje je preiskovalcem povedal, da se ne spominja, ali je bila Knoxova z njim vso noč.

Želi govoriti s Kercherjevimi
Knoxova danes pravi, da si srčno želi govoriti osebno z družino umorjene, a se zaveda, da to ne bi bilo zaželeno. "Še vedno si želim govoriti z njimi in jim osebno povedati, da nisem imela ničesar z Meredithino smrtjo, da sem jo imela rada in da sva bili prijateljici. Ampak zavedam se, da name gledajo kot na morilko njihove hčerke, zato še vedno ni pravi trenutek za pogovor. Ampak tudi ta dan bo prišel," je povedala v intervjuju.

Družinski odvetnik Kercherjevih je medtem dejal, da bi se morala Amanda začeti obnašati kot obtoženka in "nehati dajati take izjave".

Zaradi umora je še vedno za zapahi državljan Slonokoščene obale Rudy Guede, obsojen na 16 let (po pritožbi, prvotna obsodba je bila 30 let), ki prav tako zanika sodelovanje pri umoru. Italijansko vrhovno sodišče je lani razsodilo, da bi moralo prizivno sodišče preučiti opcijo, da Guede ni deloval sam.