Iran so prizadele hude poplave. Foto: Reuters
Iran so prizadele hude poplave. Foto: Reuters

Poplave so ta teden zahtevale življenja najmanj 45 ljudi na severu in jugu Irana, potem ko so doživeli najmočnejše deževje v najmanj zadnjih desetih letih, je sporočil minister za zdravje Saeid Namaki.

V soboto so oblasti napovedale, da je mogoče, da bo potrebna evakuacija približno 56 vasi blizu rek Dez in Kerhe v z nafto bogati pokrajini Huzestan, ker bodo zaradi napovedi o novih padavinah spustili vodo na dveh jezovih.

"Nekateri vaščani zavračajo evakuacijo zaradi živine in ker so podobne okoliščine že doživeli," je dejal guverner pokrajine Gholamreza Šariati. Iranski minister za energijo Reza Ardakanian, ki je odgovoren tudi za vodne vire, je dejal, da si oblasti prizadevajo, da bi v čim večji meri nadzorovale poplave in da bo škoda čim manjša. Če bodo padavine še naprej tako močne in obilne, utegnejo narasle vode ogroziti tudi prestolnico province Ahvaz. V sosednji pokrajini Lorestan so že evakuirali najmanj osem vasi in del mesta Dorud.

Oblasti zaradi napovedi novih padavin prebivalcem odsvetujejo vse nenujne poti.

Poplave tudi v Afganistanu
S poplavami se borijo tudi v sosednjem Afganistanu, kjer so povzročile veliko škodo v sedmih pokrajinah. Umrlo je najmanj 32 ljudi. Poleg polj je uničenih več kot 700 domov, kar je še poslabšalo razmere v posameznih predelih države, med drugim v Heratu, kjer je zaradi lanske hude suše, predvsem pa zaradi 17-letne vojne s talibani, svoje domove zapustilo že več sto tisoč ljudi.