Pogled na eno izmed ulic v središču Londona. V Veliki Britaniji živi 3,2 milijona državljanov drugih članic EU-ja. Foto: EPA
Pogled na eno izmed ulic v središču Londona. V Veliki Britaniji živi 3,2 milijona državljanov drugih članic EU-ja. Foto: EPA

Gre za največji porast odhodov iz Velike Britanije v zadnjih desetih letih. Neto migracija - razlika med priseljenimi in odseljenimi iz Velike Britanije - je padla za 81.000, na 246.000. Cilj britanske vlade je, da se razlika med priseljevanji in izseljevanji zmanjša pod 100.000.

Največji porast v odhodih, 17.000, so zaznali pri državah, ki so se EU-ju pridružile leta 2004 - Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Slovaška in tudi Slovenija. Pri romunskih in bolgarskih državljanih je porast znašal 8.000.

Ni mogoče reči, ali gre za dolgoročno gibanje
"Podatki kažejo, da rezultat referenduma o britanskem izstopu iz EU-ja vpliva na odločitev ljudi o selitvi v Veliko Britanijo in iz nje. Kljub temu pa je težko reči, ali gre za dolgoročno gibanje,"
je sporočila vodja oddelka za mednarodne migracije na britanskem uradu za državno statistiko Nicola White.

Predvideni odhod Velike Britanije iz EU-ja marca 2019
Britanci so se na referendumu junija lani odločili, da ne želijo ostati v EU-ju. K takšnemu rezultatu je močno pripomogla kampanja, ki je nasprotovala množičnemu prihodu prebežnikov. Velika Britanija in EU se trenutno pogajata o prihodnosti 3,2 milijona Evropejcev v Veliki Britaniji in približno milijona Britancev v drugih državah EU-ja. Velika Britanija naj bi EU zapustila marca 2019.