Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 27 glasov Ocenite to novico!
Aktivisti dvomijo, da bo preiskava čečenskih oblasti, znanih po homofobnih nazorih, poštena. Foto: Reuters
95 odstotkov Čečenov se izreka za muslimane. Foto: Reuters
Tamkajšnja policija naj bi pridržala več kot sto homoseksualcev. Foto: Reuters

Dodaj v

Poročila o domnevnih izginotjih in umorih homoseksualcev v Čečeniji

Družba v Čečeniji še vedno zelo homofobna
18. april 2017 ob 11:09
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Tožilstvo v Čečeniji bo preiskalo poročila, da lokalne oblasti v tej severnokavkaški avtonomni republiki izvajajo "čistko" med homoseksualnimi moškimi. V zadnjem času jih je namreč več izginilo, nekatere je policija pridržala, poročajo pa tudi o zunajsodnih pobojih.

O dogajanju je prvi poročal ruski časopis Novaja Gazeta, ki je skupaj s Tatiano Moskalkovo, rusko varuhinjo za človekove pravice, ruskega generalnega tožilca Jurija Čajko uradno pozval k preiskavi "množičnih ugrabitev ljudi v Čečeniji", so sporočili iz urada državnega tožilca.

Novaja Gazeta je v članku navedla, da je bilo v Čečeniji pridržanih več kot sto homoseksualcev, najmanj trije pa so bili ubiti. Lokalne oblasti so pridržane moške mučile v tajnih zaporih, pogosto pa so jih izpustile šele, ko so njihovi svojci zanje plačali visoke odkupnine. Navedbe je potrdilo več virov iz čečenskih državnih agencij in aktivistov.

"Gejev v Čečeniji ni"
Članek je povzročil veliko ogorčenja po vsem svetu, medtem ko so ga v Čečeniji sprejeli z veliko mero sovražnosti, zaradi česar so na mestu pomisleki, da preiskava čečenskega tožilstva ne bo poštena, piše The Moscow Times. Alvi Karimov, tiskovni predstavnik kontroverznega čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je poročila o pregonu homoseksualcev označil za "absolutno laž" in dodal, da v Čečeniji gejev - ni.

Kheda Saratova, članica čečenskega sveta za človekove pravice, je ob tem celo namignila, da bi se čečenske oblasti in družba odzvale "razumevajoče" do družin, ki svoje istospolno usmerjene svojce ubijejo. Gre za t. i. uboje iz časti. Isti svet je nato sporočil, da ne najde nobenih dokazov, ki bi potrdili članek Novaje Gazete.

Svet Evrope zaskrbljen
Na poročanje medijev se je odzval tudi Svet Evrope. "Te domneve so zelo skrb vzbujajoče," sta dejala poročevalec Sveta Evrope za pravice oseb LGBT Jonas Gunnarsson in Frank Schwabe, ki bo v kratkem predstavil poročilo o človekovih pravicah na severnem Kavkazu. Oblasti sta pozvala, naj sprožijo učinkovito preiskavo, saj oblasti v ruski republiki Čečeniji domneve le zanikajo, jih pa ne pojasnijo.

"Nihče se ne bi smel bati izražati svoje spolne usmerjenosti. Oblasti imajo dolžnost, da ščitijo posameznike pred zločini iz sovraštva. Dodatno morajo zagotoviti, da so posamezniki, ki so tarča takšnih kršitev ali te prijavijo, zaščiteni pred maščevanjem, tudi pred tako imenovanimi umori iz časti," sta še dejala.

Direktorica Mednarodne krizne skupine za Rusijo Ekaterina Sokirianskaja je za CNN potrdila, da je v zadnjih tednih dobila podatke o pridržanju homoseksualcev v Čečeniji iz več virov. Zaradi količine podatkov je skoraj nemogoče zanikati njihovo resničnost, je dodala, a jih je težko preveriti, saj je družba v Čečeniji, kjer je 95 odstotkov prebivalcev muslimanske vere, zelo homofobna.

Kot poroča Deutsche Welle, je ruska LGBT-mreža pomagala več desetim homoseksualcem iz Čečenije pobegniti. "Za večino teh moških je bil pregon nepričakovan. In zdaj nimajo denarja, izgubili so službo, družino, dokumente, vse. Zato se obrnejo k nam po pomoč," razlaga Tatjana Viničenko, predsednica ruske LGBT-mreže, ki pravi, da je od ponedeljka zjutraj že 59 moških poiskalo pomoč njihove organizacije.

Okoli tretjina moških, ki jih organizacija trenutno podpira, je bila v policijskem pridržanju v Čečeniji. Drugi so pobegnili, preden bi jih oblasti lahko prijele. So pa zaradi izkušnje psihično in fizično uničeni. "Obupani so, ne morejo spati, muči jih depresija - so v stanju panike. Nekateri so bolni, drugi imajo vnetja," razlaga Viničenkova. "Številni so bili v policijskem pridržanju pretepeni. Potem pa so še poškodbe zaradi elektrošokov. Vse to je treba oskrbeti."

Domnevna ugrabljanja, pridržanja in uboje homoseksualnih oseb obsojajo tudi v slovenskih sekcijah društva ŠKUC Magnus in LL, hkrati pa pozivajo Rusijo, da nemudoma prepreči pregon in poboje oseb LGBT na svojem ozemlju ter jim zagotovi potrebno zaščito. Pozvali so tudi slovensko zunanje ministrstvo, da stori vse v svoji moči in se angažira pri zaščiti človekovih pravic manjšin LGBT v Čečeniji.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 18.04.2017 ob 11:39
V Savdski Arabiji umori geyev niti niso tako skrivnostni, ker se dogajajo sredi ulic na beli dan z strani državnih organov, vendar to ni noben problem za svet evrope ali CNN.
Robiland
# 18.04.2017 ob 11:16
Verjetno bodo tudi to direktno pripisali Putinu.
Se pa to zgodi, ko pustis, da se izvaja seriatsko pravo v republiki.
Untamle
# 18.04.2017 ob 11:25
Islam v vsej svoji lepoti, miroljubnosti in strpnosti.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 11:30
V islamskih državah se isto spolnost mnogokrat kaznuje
s smrtjo. Vendar, v teh državah so savne v katere zahajajo
le moški z točno določenimi nameni, kar skoraj vsi vedo,
so pa vsi o tem tiho.

Ali si lahko zamislimo islamsko državo, kjer bi predsednik
države, vlade, ministri... bili javno homoseksualci?
ebdb
# 18.04.2017 ob 11:58
Ketara vera ljubezni že prevladuje v Čečeniji? ....
Binder Dandet
# 18.04.2017 ob 12:00
@Korošec:
"V Savdski Arabiji ....vendar to ni noben problem za svet evrope"

Nekaj bo na tem.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 11:22
Sem heteroseksualec, vendar me homoseksualci nikoli
niso motili, ker je to njihova zasebna intimna zadeva.

Vendar sem jim vedno dobronamerno svetoval, da naj
ne obešajo tega na veliki zvon, ker smo vsi ljudje krvavi
pod kožo in se nikoli ne ve, kdaj se zna kaj podobnega
začeti, kot v času Hitlerja ali, kot sedaj v Čečeniji.

30 let sem živel s sosedi in bližnjimi sosedi in mi niti v
sanjah ni padlo v misel, da so homoseksualci, ko pa
so se pred nekaj leti javno deklarirali, da so. Med nami
se ničesar ni spremenilo in smo še naprej prijatelji in
eni drugim vedno pripravljeni pomagati, vendar se res
sprašujem, kaj bo, če se določene zadeve skoraj čez
noč spremenijo.
STANE
# 18.04.2017 ob 12:26
Ponavadi so "prikriti"geji najbolj proti gejem.....
moj komentar
# 18.04.2017 ob 11:53
Problematika gejev v Čečeniji in veliki večini ostalih islamskih dežel ali držav je ravno v tem, da se že njihovo sorodstvo od njih izolira ali jih celo likvidira. Problem so predvsem verski šeriatski nazori, ki homoseksualnost smatrajo kot hudo kršitev verskih zakonov.
Seesaw
# 18.04.2017 ob 13:19
Gejevstvo je v Rusiji prepovedano kar je tudi prav .

Bo počasi čas, da prideš iz omare.
KovacevaKobila
# 18.04.2017 ob 13:13
Alvi Karimov, tiskovni predstavnik kontroverznega čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je poročila o pregonu homoseksualcev označil za "absolutno laž" in dodal, da v Čečeniji gejev - ni.

Najprej tale vrhunski stik z realnostjo ... ki mu sledi serija očarljivo čečenskih komentarjev. Recimo:

v Rusiji vse proteste organizirajo istospolno usmerjeni.
Na čelu teh protestov so večkrat bili ambasadorji, konzuli
in drugo osebje, ki pa so jih Rusi z vodnimi topovi odnesli
z ulic in cest kot vse druge udeležence in se več ne upajo
javno voditi take demonstracije.

Putin je večkrat povedal, da imajo vse , kar hočejo, le da to
ne smejo početi na javnih mestih, predvsem pa ne pred
otroci, vendar so se tudi temu uprli(!?).


No, zdaj veste: vse proteste v Rusiji vodijo homoseksualci. In čisto vsi so plačani - osebno! - s strani Soroša. In čisto vsi so v resnici kuščarji, ki hočejo s svojimi protičečenskimi seksualnimi praksami uničiti civilizacijo. In ta nehvaležna svojat se celo upira, pa čeprav jo oblast z vodnimi topovi nadvse uvidevno odnaša z ulic! Kakšna predrznost!

Ironično: po eni strani si globoko zgrožen nad nasilnostjo islamistov in brutalnostjo šeriatskega prava, hkrati pa relativiziraš koncentracijska taborišče za geje ... in ploskaš vladam, ki jih mendrajo z vodnimi topovi.
lukace5
# 18.04.2017 ob 12:10
Poznam nekaj Čečenov in zato me ta novica sploh ne preseneča. Ti ljudje znajo biti ok, če si z njimi v dobrih odnosih so vedno pripravljeni pomagati, kar se tiče gayev so pa res 500 let za Zahodom. Vačsih se mi zdi kot da se jih bojijo in v njihovi bližini postanejo nervozni in agresivni. Na srečo smo v Evropi in ne v Rusiji, tako da jim je jasno da se nimajo kaj zajebavat...
šurda
# 18.04.2017 ob 12:35
Skippy
Slovanska duša '?????????????????????????
Če se ne motim, in vem da se NE je Čečenija pretežno
Muslimanska !

Od naveze SDS + GOD ( Primčeva stranka ) si kaj podobnega
lahko obetamo tudi v Republiki Sloveniji, le 50+% rabijo !
Petar Karamazov
# 18.04.2017 ob 11:21
No ja, glede na to da sta vrhovno in ustavno sodišče Ruske federacije pod vplivom pravoslavne ideologije, ki homoseksualnost smatra kot smrtni greh, se oblasti v Čečeniji ne rabijo česa bati. Koliko pa je v tej zgodbi resnice in koliko propagande, pa je seveda druga stvar.
Raff69
# 18.04.2017 ob 13:00
Kheda Saratova, članica čečenskega sveta za človekove pravice, je ob tem celo namignila, da bi se čečenske oblasti in družba odzvale "razumevajoče" do družin, ki svoje istospolno usmerjene svojce ubijejo.

Sem dvakrat prebral.Nisem bil prepričan ali sem pravilno razumel.WTF?
SF-SN
# 18.04.2017 ob 12:06
@Petar Karamazov
No ja, glede na to da sta vrhovno in ustavno sodišče Ruske federacije pod vplivom pravoslavne ideologije, ki homoseksualnost smatra kot smrtni greh, se oblasti v Čečeniji ne rabijo česa bati. Koliko pa je v tej zgodbi resnice in koliko propagande, pa je seveda druga stvar.

Potem nebi imeli tako v Moskvi kot v Sankt Petersburgu kar nekaj LGBT barov.
Celo v Loonely planet vodiču jih omenjajo
firtoh
# 18.04.2017 ob 12:05
hehe
V Čečeniji ni homoseksualcev.To pa čist verjamem,ker se ponavadi konča z enim manj.
moj komentar
# 18.04.2017 ob 12:03
Dokler bo Čečenija kot republika del RF, bodo Čečenci imeli kolikor toliko sekularizirano družbo in vse osnovne človekove pravice.
Če ta republika ustanovi lastno državo, potem ji bo zavladala islamska šarija. To je tudi glavni razlog, da Rusija nastanka takšne države ne podpira, saj bi si na meje pripeljala islamski terorizem.
Seveda so to sanje ZDA in ostalih zahodnih držav, ki čečenski terorizem še vedno močno podpirajo.
audiac
# 18.04.2017 ob 11:52
Rusi res kaj preveč ne cenijo homoseksualcev in so jim verjetno večkrat kratene pravice.Ampak to bi lahko rekel za praktično več kot pol sveta.
Članek pa seveda vseeno spada med že skoraj vsakodnevno protirusko dozo (sponzorirano in priporočeno od EU?) na MMC-ju.
Tako da...razumemo,Rusi so res grozni,za razliko od recimo zahodne zaveznice Saudove Arabije.Pravijo celo,da je tam raj za homoseksualce.
šurda
# 18.04.2017 ob 12:04
Ja no, a sem lahko malce hudomušen ? Denimo, da v
Republiki Sloveniji zmaga naveza SDS + GOD ( Primčeva
stranka ) prav velike razlike ne bo, le še smrtno kazen
( za kar se zavzemajo nekateri ) pa bo skoraj enako !

TU pa so si res vse vere bolj ali manj složne in stopajo z
roko v roki !

No le "naš" papež Frančišek je mnogim trn v peti !
Tudi "škrlatemu princu" Kardinalu dr: Francu Rodetu !
STRIKE
# 18.04.2017 ob 14:03
Groza!

Kaj vse prenaša zemlja!

Kako si lahko nekdo vzame pravico in terorizira druge. Ta ki prvi dvigne roko, mora v zapor!
tupamaross
# 18.04.2017 ob 11:53
Korošec,
res je to, kar praviš. Bil sem v Maroku, kjer so mi isto povedali
za Savdsko Arabijo.Zanikali so pa,da se to tudi pri njih dogaja,
so pa mi ravno oni povedali za savne v islamskih državah.
KLIPAN
# 18.04.2017 ob 16:22
Vsako preganjanje oseb zaradi njihove spolne usmerjenosti je bolano.
Pa naj bo to v Čečeniji, Rusiji, Sloveniji ali rec. Ruandi.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 12:25
Lukace5,
"...na srečo smo v Evropu...!"

V Evropi smo bili tudi v času Hitlerja. V Evropi smo bilo
tudi pred nekaj leti, ko je istospolna usmerjenost v Angliji
bila eno od najhujših kaznivih dejanj...

Človek je zver, volk, ki sicer dlako menja, narave pa nikoli.
Izvidnik
# 18.04.2017 ob 14:45
janez ti si res blond
brain2k
# 18.04.2017 ob 12:26
ah ta islam.....
tupamaross
# 18.04.2017 ob 11:39
Komsomolec,
v Rusiji vse proteste organizirajo istospolno usmerjeni.
Na čelu teh protestov so večkrat bili ambasadorji, konzuli
in drugo osebje, ki pa so jih Rusi z vodnimi topovi odnesli
z ulic in cest kot vse druge udeležence in se več ne upajo
javno voditi take demonstracije.

Putin je večkrat povedal, da imajo vse , kar hočejo, le da to
ne smejo početi na javnih mestih, predvsem pa ne pred
otroci, vendar so se tudi temu uprli(!?).
KLIPAN
# 18.04.2017 ob 16:20
@dopisnik
"LGBT so, sicer paradoksalno, zagovorniki islama."

Aja, od kdaj pa to??
Na podlagi kakih dokazov to sklepaš??
Kolikor jaz vem so Američani največji dobavitelji orožja šeriatsko-islamskim državam, oni so napadli edine sekularne države na BV, oni raketirajo vojsko sekularne Sirije, oni imajo letalsko bazo v Saudijski Arabiji in ravno oni plus Nato so največji zavezniki najhujših islamskih držav.
Razen, če nam hočeš povedati, da so Ameri in Nato LGBT?
tupamaross
# 18.04.2017 ob 12:28
SF-SN
tudi Vatikan je, sicer z figo v žepih pa vendar, obsojal
kot najhujši greh isto spolno usmerjenost,da bi šele
lansko leto v tej smeri nekaj spremenil.
KLIPAN
# 18.04.2017 ob 16:16
@pašeresje
"morda se naši od Sorosa plačani openborderji ("meje so tako devetdeseta") prebudijo, ko vidijo, da z uvajanjem islama ne gredo naprej, ampak nazaj..."

A sedaj pa so že največji prodajalci orožja šeriatskim državam-Ameri in Nato-"openborderji"??
Kdo bi si mislil.
Partizan Miha
# 18.04.2017 ob 15:16
JANEZ BLOND
"Gejevstvo je v Rusiji prepovedano kar je tudi prav ."

Ti nisi normalen.
jarovit
# 18.04.2017 ob 13:35
Če se ugotovi, da je pisanje oz. da so obtožbe upravičene morajo biti ljudje, ki to dovoljujejo in tisti, ki sodelujejo ustrezno procesirani magari pred mednarodnim sodiščem
jarovit
# 18.04.2017 ob 13:32
Kaj se resnično dogaja v Čečeniji je potrebno preiskat.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 12:21
Kaj nam je danes vsem jasno?

Turčija je že zdavnaj z zakonom prepovedala smrtno
kazen, kar je bil pogoj za članstvo v Evropski Uniji, ni
pa Turčija bila sposobna demokratizirati družbo glede
istospolno usmerjnih, kar je Evropska Unija brezpogojno
zahtevala kot pogoj za članstvo.

Po dogodkih te dni v Turčiji, vsi voditelji Evropske Unije
izražajo zaskrbljenost za "demokratični proces" v Turčiji,
kar pomeni, da se sedaj zna zgoditi še hujša gonja proti
istospolno usmerjenim v Turčiji.

Nasprotno Evropski Uniji in njenim voditeljem pa je danes
Trump čestital Erdoganu na demokratični zmagi(!?).

Tu sedaj vprašam, kam pravzaprav gre Evropska Unija?
Proti Turčiji, Rusiji, Ameriki...
Vongobongo
# 18.04.2017 ob 16:03
dopisnik

Od kdaj pa LGBT podpira islam?
REsnica
# 18.04.2017 ob 15:11
Istospolnih tudi ni v vatikanu, savdski arabiji, katarju, ni jih med sdsovci, ni jih med verskimi strankami v eu in v turčiji...in po novem jih ne bo tudi v čečeniji...

Morda pa so v gibanju za otroke gre...vsaj en.
tupamaross
# 18.04.2017 ob 13:33
Raff69,
v ZDA je bilo precej umorov, ki so jih naredili očetje nad
istospolno usmerjenim sinovom.
Pac-Man
# 18.04.2017 ob 13:28
moj komentar
# 18.04.2017 ob 13:20

Geje zahod izkorišča za politične namene in pritiske na države, ki se ne želijo podrediti diktatu ZDA.
---------------------------------

Podobno, kot je Rusija v 60ih za politične namene in pritisk izkoriščala pravice črncev na jugu ZDA.

S čimer ni povsem nič narobe. Napačna reč je pač napačna. Treba se je vprašat, ali je Rusija federacija z ustavo ali islamska republika, kjer lahko prakticiraš šeriatsko pravo, če se ti zahoče. Samo da je "mir" v hiši.
bleeeee
# 18.04.2017 ob 12:44
@Korošec: V Savdski Arabiji umori geyev niti niso tako skrivnostni, ker se dogajajo sredi ulic na beli dan z strani državnih organov, vendar to ni noben problem za svet evrope

Svet Evrope se glede Savdske Arabije dejansko nima kaj oglašat. Dajmo si (tokrat pa res) pogledat, kaj je Svet Evrope in katere so njegove članice.
moj komentar
# 18.04.2017 ob 12:06
JANEZ BLOND
Gejevstvo je v Rusiji prepovedano kar je tudi prav .


Prepovedana so gejevska politična gibanja. Geji lahko živijo in se družijo skupaj kot vsi ostali ljudje in z enakimi človekovimi pravicami.
Vongobongo
# 18.04.2017 ob 20:54
Heh
"
"potem tudi pedofilov ne bi smeli preganjati? samo vprašam?"

Pedofil je spolna motnja in ne usmerjenost ;)
Heh
# 18.04.2017 ob 19:54
Vsako preganjanje oseb zaradi njihove spolne usmerjenosti je bolano.
Pa naj bo to v Čečeniji, Rusiji, Sloveniji ali rec. Ruandi.


potem tudi pedofilov ne bi smeli preganjati? samo vprašam?
zenga.zenga
# 18.04.2017 ob 18:24
Dajte vsi skupaj že nehat nakladat . homoseksulnost je naravna motnja - torej posledica nenaravnih instinktov , ki so nastali zaradi naravo-fobije - umivanje rok pa to ... . To je v principu opozorilo kako se ne sme živeti . Če to opozorilo spregledamo , bomo pač prejeli klofuto kjer je istospolost še najmanjšqa kazen ... ...
ata
# 18.04.2017 ob 16:33
@klipan: http://www.vielbunt.org/wp-content/uploads/2015/09/refugees-welcome-darmstadt.png
por
# 18.04.2017 ob 15:10
''95% Čečenov se izreka za muslimane''
MMC, kako ste si lahko dovolili tako politično nekorektno dejstvo napisati na nacionalnem portalu!!! :D
lukace5
# 18.04.2017 ob 14:20
@moj komentar
Komentar se nanaša na evropsko državo kjer živim in kjer živijo Čečeni o katerih pišem ter imam z njimi izkušnje.
jarovit
# 18.04.2017 ob 14:18
@zapatist
Ta zajtng hiša še stoji? še deluje? so novinarji še živi? Ne nakladaj. Oglasi se ko se bo kaj od tega zgodilo.
zapatist
# 18.04.2017 ob 13:40
@jarovit
Če se ugotovi, da je pisanje oz. da so obtožbe upravičene morajo biti ljudje, ki to dovoljujejo in tisti, ki sodelujejo ustrezno procesirani magari pred mednarodnim sodiščem

Hahaha...prvic..v Rusiji se umorov ki so povezani s navezo Putin Kadirov ne razisce do konca. Kdor pa prevec dreza tvega metek.
Drugic..Rusija sodb mednarodnih sodisč zadnja leta vec ne priznava.
Pac-Man
# 18.04.2017 ob 12:48
komsomolec
# 18.04.2017 ob 11:20

http://si.rbth.com/news/2017/04/18/so-porocila-o-koncentracijskih-taboriscih-za-geje-klasicne-lazne-novice
------------------------------------------

Bodimo točni.

Zgodba ni "zahodna lažna novica", ampak je o tem prva poročala Novaja Gazeta.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Novaya_Gazeta


Nekatere v Čečeniji to poročanje tako moti, da je celotno uredništvo pod smrtnimi grožnjami. Ampak ustrezne ustanove ne ukrepajo, ker se celotna Rusija, tudi mačo v Kremlju, boji enega specifičnega Čečena. Velesila z vladavino prava pa taka.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/04/15/she-broke-the-story-of-chechnyas-anti-gay-purge-now-she-says-she-has-to-flee-russia/

https://www.cpj.org/2017/04/chechen-official-and-preachers-threaten-novaya-gaz.php

in za alt sceno, ki ne verjame mainstream medijem, še

http://www.breitbart.com/national-security/2017/04/11/reports-100-plus-homosexuals-in-muslim-majority-chechnya-sent-to-concentration-camp/

http://www.breitbart.com/national-security/2017/04/17/russian-paper-asks-kremlin-for-protection-after-chechen-clerics-threaten-retribution/
Kazalo