Foto: EPA
Foto: EPA
NSA
Nova odkritja, ki jih je Le Mondu priskrbel Edward Snowden, znova razburjajo svetovno, predvsem pa francosko javnost. Foto: EPA
James Clapper
Clapper trdi, da dejavnosti amerških obveščevalnih služb niso nič drugačne od tistih drugih držav. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je zatrdil, da to ne drži in da ZDA "ne nadzirajo pogovorov kanclerke". Novinarjem je ob tem pojasnil, da Washington preverja vse skrbi tako Nemčije kot Francije kot drugih ameriških zaveznic glede delovanja ameriške obveščevalne službe.

Berlin je od ZDA zahteval "takojšnjo ustavitev tovrstne prakse", ki bi lahko vodila "v resno kršitev zaupanja". "Med prijatelji in partnerji, kar Zvezna republika Nemčija in ZDA sta, ne bi smelo biti nikakršnega nadzora nad komunikacijo vodje parlamenta."

"Trditve Le Monda so zavajajoče"
Klic Angele Merkel ameriškemu predsedniku prihaja le dan po tem, ko je vodja ameriške obveščevalne službe James Clapper zavrnil poročila, da naj bi ZDA prisluškovale več kot 70 milijonom telefonskim klicem v Franciji v obdobju enega meseca.
Clapper, ki je trenutno nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA, je dejal, da so trditve, ki jih je pred dvema dnevoma objavil francoski dnevnik Le Monde, zavajajoče. "Zadnji članki, objavljeni v Le Mondu, vsebujejo napačne in zavajajoče informacije glede dejavnosti ameriških obveščevalnih služb," je v izjavi za javnost povedal Clapper in dodal: "Obtožba, da je NSA prestregel več kot 70 milijonov telefonskih klicev in sporočil francoskih državljanov, je preprosto napačna."

BBC poroča še, da je Clapper ob tem dodal, da ne bo razpravljal o podrobnostih dejavnosti ameriških obveščevalnih služb, a je zagotovil, da ZDA zaupne podatke pridobivajo na enak način kot vse druge države po svetu.

Dve odmevni zgodbi Le Monda razburili Francoze
Le Monde je v zadnjem tednu objavil dve odmevni zgodbi, povezani z ameriško agencijo za nacionalno varnost (NSA). Prva je bila ta, da naj bi NSA v obdobju med 10. decembrom lani in 8. januarjem letos prestregel pogovore več kot 70 milijonov telefonskih klicev med uradniki in podjetniki v Franciji. Pogovore in telefonska sporočila naj bi NSA prestregel glede na ključne besede, ni pa jasno, ali je NSA te podatke tudi shranil.

V drugi zgodbi pa je Le Monde poročal, da je agencija za nacionalno varnost prisluškovala francoskim diplomatom na francoskem veleposlaništvu v Washingtonu in v Združenih narodih. Tako pridobljene informacije naj bi ZDA nato uporabile pri enem izmed glasovanj o resoluciji o sankcijah za Iran v Varnostnem svetu, kjer naj bi ZDA nujno potrebovale francosko podporo.

Zgodbo sta sicer že septembra objavila nemški Spiegel in Washington Post, a Le Monde tokrat prinaša podrobnosti o načinu zbiranja podatkov, ki naj bi vključevalo tudi prisluškovanje telefonom in vdore v računalnike. Obe zgodbi, ki ju je predstavil Le Monde, temeljita na podatkih, ki jih je posredoval nekdanji uslužbenec NSA-ja Edward Snowden.

Francozi se jezijo, a ohranjajo dobre odnose
Francoski zunanji minister Laurent Fabius je od svojega ameriškega kolega Johna Kerryja že zahteval pojasnila, vohunjenje pa označil za nesprejemljivo. Tudi predsednik Francois Hollande je v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Barackom Obamo dejal, da so tovrstne prakse nesprejemljive med prijatelji in zavezniki.

A kljub temu Francija ni omenila nikakršnih ukrepov in ohranja dobre odnose z ZDA. "Ohranjati moramo dobre in spoštljive odnose med zavezniki. Naše zaupanje je sicer skrhano, a vseeno gre za zelo tesen odnos, ki ga imamo z ZDA," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Clapper pa je glede odnosov s Francijo dejal, da ZDA cenijo dolgotrajno prijateljstvo in zavezništvo s Francijo ter da nameravajo s Parizom pri varnostnih in obveščevalnih vprašanjih dobro sodelovati tudi v prihodnje.