Ban je dejal, da je s
Ban je dejal, da je s "težkim srcem" predstavil poročilo. Foto: EPA
Inšpektorji ZN-a v Siriji
Mednarodni inšpektorji so preiskali obtožbe o kemičnem napadu. Foto: EPA
Sirski uporniki
Nasprotniki Al Asadovega režima so pestra mešanica različnih uporniških skupin, med katerimi naj bi jih kar polovica pripadala skrajnim islamistom. Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN-a je Varnostnemu svetu na zasedanju za zaprtimi vrati predstavil poročilo mednarodnih inšpektorjev, ki so na terenu zbrali dokaze o obtožbah, da je bilo avgusta v napadu v predmestju Damaska uporabljeno kemično orožje.

Za Bana ni dvoma, da je bil v napadu na sosesko Guta 21. avgusta uporabljen živčni bojni strup sarin, kar je po njegovih besedah vojni zločin in groba kršitev mednarodnega prava.

"Upam, da se mi boste pridružili v obsodbi tega odvratnega zločina," je po besedah diplomatov dejal Ban. V napadu naj bi po podatkih sirske opozicije umrlo 1.400 ljudi, med njimi številni otroci.

Ugotovitve poročila inšpektorjev ZN-a potrjujejo navedbe ZDA, sirskih upornikov in humanitarnih organizacij o uporabi kemičnega orožja.

"Okoljski, kemični in medicinski vzorci, ki smo jih zbrali, zagotavljajo jasne in prepričljive dokaze, da so bile na območju Gute v Damasku uporabljene rakete zemlja-zemlja, ki so vsebovale živčni agent sarin," piše na prvi strani poročila ZN-a.

"Sklep je, da je bilo v spopadih med stranmi v Siriji uporabljeno kemično orožje ... proti civilistom, vključno z otroki, v sorazmerno velikem obsegu," še navaja poročilo.

Naloga inšpektorjev je bila sicer le, da ugotovijo, ali je bilo orožje uporabljeno, ne pa tudi, kdo ga je uporabil. ZDA in zahodne države krivijo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ta pa skupaj z zaveznico Rusijo obtožuje upornike.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je po predstavitvi poročila dejala, da to jasno kaže na odgovornost sirskega režima, saj ima le vlada v Damasku sarin, medtem ko ne obstajajo nobeni dokazi, da ga posedujejo tudi uporniki. Z njo se strinjata tudi Velika Britanija in Francija.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je razkril, da je vsebina poročila "ubijalska in potrjuje množično uporabo plina sarin". "Če natančno pogledate podatke, uporabljeno količino strupenega plina, kompleksnost mešanic ... Nobenega dvoma ni o izvoru napada," je dejal.

Po napadu so ZDA zagrozile z vojaškim posredovanjem, a so grožnjo nato umaknile, potem ko so sprejeli rusko pobudo o uničenju sirskega kemičnega orožja do sredine leta 2014.

Sirski režim je medtem že priznal, da ima kemično orožje, in pri ZN-u zaprosil za pristop k mednarodni konvenciji o kemičnem orožju. Damask do zdaj ni priznaval posesti kemičnega orožja. Sirski predsednik Bašar Al Asad zatrjuje, da se za priznanje ni odločil zaradi ameriških groženj.

"Pomanjkanje razumevanja" dogovora
Velika Britanija, Francija in ZDA se strinjajo o nujnosti "močne in zavezujoče" resolucije ZN-a glede prenosa nadzora nad sirskim kemičnim orožjem na mednarodno skupnost, ki mora določiti tudi zelo natančne časovne okvire.

Ameriški državni sekretar John Kerry je poudaril, da mora biti resolucija "učinkovita, jasna, transparentna in pravočasna". "Če bo Al Asadov režim verjel, da to ni uresničljivo in da nismo resni, se bo igral igrice," je opozoril. "Če se Al Asad ne bo držal pogojev dogovora, se vsi strinjamo, tudi Rusija, da bodo sledile posledice," je še poudaril Kerry.

Rusija je doslej vztrajala, da bo v VS-ju z vetom onemogočila kakršno koli resolucijo, ki bi dovoljevala uporabo vojaške sile v Siriji. To stališče je znova izpostavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po njegovem prepričanju pozivi k posredovanju proti Al Asadu kažejo na "pomanjkanje razumevanja" dogovora, ki je bil dosežen s Sirijo.

Uničevanje orožja že v nekaj dneh
Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) s sedežem v Haagu, ki bo nadzorovala uresničevanje načrta, je sporočila, da naj bi se program za uničenje sirskega orožja začel že v nekaj dneh.

Kot so še pojasnili, strokovnjaki OPCW-ja že pripravljajo časovni potek, v katerem so predvideli tudi različne "izzive", na katere bi lahko naleteli pri preverjanju zalog kemičnega orožja, ki jih bo prijavila Sirija. OPCW bo z inšpekcijami na terenu preveril točnost posredovanih podatkov Damaska, so še pojasnili.

Zahodne sile hočejo Sirijo brez Asada
Zahodne sile hočejo Sirijo brez Asada