Ukrajinski predsednik Porošenko je napovedal
Ukrajinski predsednik Porošenko je napovedal "osvoboditev domovine". Foto: EPA
Ceno spopada na vzhodu države plačujejo predvsem civilisti. Foto: EPA
Kijevske sile so po koncu prekinitve ognja spet začele z "aktivno fazo protiteroristične operacije", kot je dejal predsednik parlamenta Turčinov. Foto: EPA
Porošenko ni podaljšal premirja, vojska začela novo ofenzivo

Kot je dejal Porošenko, je Ukrajina deset dni kazala svetu, da želi mirno rešitev konflikta, sproženega iz tujine. Premirje je Porošenko namreč razglasil 20. junija, v petek pa ga je podaljšal še za tri dni.

"Uporniki pa so vmes nadaljevali svoja kriminalna dejanja in uničili enkratno priložnost za mir. Šli bomo v ofenzivo in osvobodili domovino," je sporočil Porošenko, ki je kljub temu dovolil možnost obnove pogajanj, ko je dejal, da je Ukrajina pripravljena na takojšnjo prekinitev ognja, ko bodo uporniki pripravljeni spoštovati mirovni sporazum.

Nove žrtve
Predsednik ukrajinskega parlamenta Oleksandr Turčinov je poslancem medtem sporočil, da se je zjutraj ponovno začela "aktivna faza protiteroristične operacije". "Naše oborožene sile napadajo oporišča in utrdbe teroristov," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal Turčinov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ostajajo razmere na terenu dokaj podobne zadnjim dnem prekinitve ognja, ki so jih zaznamovali številni incidenti, za katere sta se strani medsebojno obtoževali.

O najhujšem incidentu od izteka prekinitve ognja poročajo iz Kramatorska v regiji Doneck, kjer so bili zjutraj ustreljeni štirje ljudje. Ukrajinski mediji poročajo tudi o streljanju v Donecku.

Merkel, Putin in Hollande neuspešni
"Odločitev o nepodaljšanju premirja je naš odgovor teroristom, uporniškim borcem in roparjem," je dejal ukrajinski predsednik, poroča BBC. Porošenko je odločitev glede premirja sprejel kljub pogovorom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom prosil, naj še drugič podaljša premirje.

Porošenko je kolegom dejal, da uporniki premirja ne spoštujejo, ti pa so za kršitev premirja obtoževali Kijev. V ukrajinskem glavnem mestu so v preteklih dneh sicer potekali protesti, na katerih so protestniki od Porošenka zahtevali, naj premirje prekine.

Porošenko ni podaljšal premirja, vojska začela novo ofenzivo