Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes podpisal zakon, ki omogoča namestitev oboroženih sil drugih držav na ukrajinskem ozemlju. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes podpisal zakon, ki omogoča namestitev oboroženih sil drugih držav na ukrajinskem ozemlju. Foto: Reuters

V dokumentu, objavljenem na spletni strani ukrajinskega predsednika, piše, da na ta način urejajo izvajanje mednarodne operacije v podporo miru in varnosti na ozemlju Ukrajine. Zakon prepoveduje v takšnih operacijah sodelovanje oboroženih sil držav, ki izvajajo oboroženo agresijo proti Ukrajini.

Zakon o pogojih namestitve enot oboroženih sil drugih držav na ozemlju Ukrajine je ukrajinski parlament potrdil na začetku junija. Pred tem je Porošenko izjavil, da ima Ukrajina pravico, da se obrne na Varnostni svet ZN-a glede namestitve mirovnikov za vzpostavitev miru v državi. Po poročanju medijev je Ukrajina s tem zakonom odprla pot za prihod mirovnih sil.

Nato postavlja centre za hitro odzivanje
Pred dvema dnevoma je zveza Nato napovedala, da bo po državah vzhodne in južne Evrope (Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska in Romunija) postavil posebne centre za hitro odzivanje. Prav tako bo povečal številčnost sil za hitro odzivanje s 13.000 na 40.000 vojakov. Prav tako bodo postavili nov skupni logistični center, ki bo omogočil hitrejše premike sil Nata z vso potrebno opremo in zalogami čez ozemlje članic zavezništva.

Vsi ti koraki bodo po zagotovilih Generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga prispevali k boljši odzivnosti Nata na spremenjeno varnostno okolje. "Hkrati pazljivo ocenjujemo posledice ravnanja Rusije, tudi njene jedrske dejavnosti," je povedal vodja Nata ob vse večjih napetostih z Moskvo zaradi ukrajinske krize in njene domnevne vloge pri podpiranju proruskih upornikov na nemirnem vzhodu Ukrajine.