Nastop na skupnem zasedanju obeh domov ameriškega kongresa je čast, ki doleti le redke izbrane tuje državnike. Foto: Reuters
Nastop na skupnem zasedanju obeh domov ameriškega kongresa je čast, ki doleti le redke izbrane tuje državnike. Foto: Reuters
Petro Porošenko v ameriškem kongresu.
Govor Petra Porošenka (spredaj) v ameriškem kongresu je požel stoječe ovacije. Foto: Reuters
Porošenko nagovarja ZDA k zaostritvi ukrepov proti Rusiji

"Odeje in oprema za nočno opazovanje so seveda pomembni, a v vojni ne moremo zmagati z odejami," je pojasnil ameriškim poslancem Petro Porošenko in dodal, da ukrajinska vojska, "ki ima mlade in neprimerno oborožene vojake", potrebuje tako smrtonosno kot nesmrtonosno opremo. Znova je prosil tudi za dodelitev posebnega varnostnega statusa Ukrajini v okviru zveze Nato.

Kot poroča britanski BBC, je "srdit" govor Porošenka v kongresu "izzval aplavz in več stoječih ovacij". A kot je poročala BBC-jeva dopisnica Jane O'Brien, Porošenko po vsej verjetnosti ne bo dobil več kot to, pa čeprav je krizo v Ukrajini orisal kot krizo, ki ogroža svetovno varnost in demokracijo.

Simbolična podpora
Nastop na skupnem zasedanju obeh domov ameriškega kongresa je čast, ki doleti le redke izbrane tuje državnike. Ameriški kongres je Ukrajini s tem izrazil simbolično podporo, kar bo storil tudi predsednik Barack Obama. "Fotografija z Obamo bo vredna več kot tisoč besed v ruščini ali angleščini," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Čeprav od Obame Porošenko ne bo dobil pomoči v orožju, pa ukrajinski predsednik iz Washingtona ne bo odšel praznih rok. Obama bo namreč naznanil 46 milijonov dolarjev vredno vojaško pomoč, ki pa ne bo vključevala orožja. Med drugim bodo to radarji za odkrivanje minometov, vozila, čolni, neprebojni jopiči in težka inženirska oprema. Poleg tega bodo ZDA prispevale še sedem milijonov dolarjev vredno humanitarno pomoč.

Porošenko podprl sankcije in gospodarski pritisk na Rusijo
Od aprila letos je v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine umrlo najmanj 3.000 ljudi. Tako ZDA kot države članice EU-ja so pred dnevi sprejele dodatne sankcije proti Rusiji. Podoben korak je uvedel tudi Kremelj.

Porošenko je kongres in ZDA v govoru, ki je trajal okoli 40 minut, prosil, naj nadaljujejo sankcije in gospodarski pritisk na Rusijo. Senatni odbor za mednarodne odnose ga je že uslišal, saj pripravlja predlog zakona o pomoči 350 milijonov dolarjev, in sicer v obliki protitankovskega orožja, streliva, radarjev in brezpilotnih letal.

"Ukrajina ima enako pravico do obrambe svojega ozemlja, kot jo ima Izrael"
Porošenko je govor izrabil tudi za obtožbe, da ima Rusija "imperialistično miselnost", voditelji v Moskvi pa "nostalgijo za Sovjetsko zvezo". Spomnil je na dogodke leta 2008 v Gruziji, ko sta se odcepili Južna Osetija in Abhazija. Poudaril je tudi, da ima "Ukrajina enako pravico do obrambe svojega ozemlja, kot jo ima Izrael", kar je sprožilo nov aplavz.

Porošenko nagovarja ZDA k zaostritvi ukrepov proti Rusiji