Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da je Ukrajini v pol leta uspelo prepoloviti količino plina, ki ga uvaža iz Rusije, in izrazil prepričanje, da se bo to tudi nadaljevalo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da je Ukrajini v pol leta uspelo prepoloviti količino plina, ki ga uvaža iz Rusije, in izrazil prepričanje, da se bo to tudi nadaljevalo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Veliko besed o reševanju ukrajinske krize

"Na svojem ozemlju imamo več kot 9000 vojakov Ruske federacije, vključno z več kot 500 tanki in težkim topništvom ter transportnimi vojaškimi vozili," je zbranim v švicarskem mondenem gorskem središču Davosu dejal Petro Porošenko in zatrdil, da bo Ukrajina v dveh letih energetsko neodvisna od Rusije.

Kot je poudaril, devet mesecev trajajoči konflikt, v katerem je umrlo najmanj 4800 ljudi, ni mogoče rešiti z vojsko. Ključ do miru je po njegovem mnenju v rokah Rusije. "Rešitev je zelo preprosta. Nehajte dobavljati orožje. Nehajte dobavljati strelivo. Umaknite vojake in zaprite mejo. Zelo preprost mirovni načrt," je sporočil Moskvi in požel glasen aplavz.

Zahod znova prosil za dobavo modernega orožja
Porošenko, ki je bil maja lani izvoljen z obljubo, da bo Ukrajino popeljal v zvezo Nato in Evropsko unijo, je ob tem Zahod znova pozval, naj Ukrajini dobavi moderno orožje. Kot je dejal 49-letni predsednik, ima Ukrajina zelo močno vojsko, a da bi ubranila svoje ozemlje, potrebuje tudi pravo tehnologijo. "Politična, gospodarska, obrambna in moralna podpora - to so štiri ključne sestavine za pomoč Ukrajini," je dejal. Prošnji Kijeva za orožje ZDA in druge članice Nata za zdaj niso pripravljene ugoditi.

Glede današnjega srečanja zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine v Berlinu je Porošenko dejal, da se Kijev ni pripravljen znova pogajati o prekinitvi ognja, ki je bila dogovorjena na lanskih pogajanjih v beloruskem Minsku. "Nimamo se o čem pogajati," je poudaril in zahteval uresničitev zavez iz Minska.

Leta 2017 naj bi bila Ukrajina neodvisna od ruskega plina
Zaradi dolgotrajne vojne na vzhodu Ukrajine in posledičnega kolapsa tamkajšnje industrije se je Ukrajina znašla v še globlji gospodarski krizi, ki jo je plinski spor z Rusijo še poglobil. Kijev očita Rusiji, da izrablja plin kot sredstvo "gospodarske agresije", Rusija to zanika in vztraja, da višje cene plina, ki jih zahteva od Ukrajine, in druge pogoje za dobavo plina, kot je vnaprejšnje plačilo zanj, narekuje tržna logika.

Porošenko je dejal, da je Ukrajini v pol leta uspelo prepoloviti količino plina, ki ga uvaža iz Rusije, in izrazil prepričanje, da se bo to nadaljevalo. Optimistično je napovedal, da bodo energetsko odvisnost od Rusije že do leta 2017 popolnoma nadomestili z lastnimi zalogami plina iz skrilavcev in tudi z uvozom plina iz zahodnih držav.

Veliko besed o reševanju ukrajinske krize