Petro Porošenko je v letnem nagovoru v ukrajinskem parlamentu posvaril pred nevarnostjo popolne invazije Rusije vzdolž celotne skupne meje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko je v letnem nagovoru v ukrajinskem parlamentu posvaril pred nevarnostjo popolne invazije Rusije vzdolž celotne skupne meje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinska kriza se spet zaostruje

V Doneškem bazenu so novi spopadi izbruhnili v sredo. V 24 urah je bilo na strani proruskih upornikov ubitih 14 ljudi, med njimi pet civilistov. Ukrajinska stran je sporočila, da je padlo pet ukrajinskih vojakov.

Razmere so se zvečer nekoliko umirile
Najhujši spopadi so potekali na območju Marjinke zahodno od Donecka. Razmere so se zvečer po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) umirile. Organizacija ocenjuje, da je vrnitev težkega orožja na frontno območje močan udarec mirovnemu načrtu iz Minska, v okviru katerega sta se obe strani februarja dogovorili o umiku vojaške tehnike s frontnih črt.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer v Moskvi izjavil, da je mirovni sporazum za vzhod Ukrajine stalno ogrožen zaradi dejavnosti Kijeva. Ta se po njegovih besedah izogiba izpolnitvi obveznosti o vzpostavitvi neposrednih pogovorov s proruskimi uporniki. Rusija sicer zanikala vojaško vpletenost v spopade v Ukrajini. Petro Porošenko nasprotno trdi, da je na vzhodu Ukrajine okoli 9.000 ruskih vojakov, poroča BBC.

"Vojska mora biti pripravljena"
Porošenko je zato v letnem nagovoru v ukrajinskem parlamentu, vrhovni radi, opozoril pred nevarnostjo popolne invazije Rusije vzdolž celotne skupne meje. "Vojska mora biti pripravljena, tako na obnovitev sovražnikovih ofenziv v Doneškem bazenu kot tudi na popolno invazijo vzdolž celotne meje z Rusijo," je dejal Porošenko. Ukrajinski predsednik je tudi zagovarjal uporabo težkega orožja na ukrajinski strani v zadnjih spopadih.

"Vojska je pri Marjinki ustrezno odgovorila na napad proruskih upornikov," je dejal Porošenko in napovedal, da naj bi se več kot 50.000 vojakom na vzhodu Ukrajine do konca leta pridružili novi, tako da bi tam bilo skupno 250.000 vojakov. Hkrati je ukrajinski predsednik izpostavil, da si želi miru. "Vojna ni naša izbira," je dejal.

Na najnovejše spopade v Ukrajini so se odzvali tudi v Evropski uniji in ocenili, da gre za najhujšo kršitev februarskega dogovora o prekinitvi ognja, ki bi lahko privedla do nove spirale nasilja med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti.

Ukrajinska kriza se spet zaostruje