Predsednik Porošenko poziva k umiritvi čustev. Foto: EPA
Predsednik Porošenko poziva k umiritvi čustev. Foto: EPA
Jacenjuk je odstopil, ker parlament ni sprejel vladnega predloga o energetiki in zvišanju proračuna za vojsko. Foto: EPA

Jacenjukov odstop je še dodatno vznemiril prebivalce države, ki je sredi hude politične in gospodarske krize, na njenem vzhodu pa divja krvavo nasilje.

"Upam, da se bodo močna čustva umirila in jih bosta premagala hladen razum in občutek odgovornosti in da bo celotna ukrajinska vlada nadaljevala delo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek pozno zvečer zapisal Porošenko.

Odstop za nove volitve
Odstop svoje vlade je Jacenjuk sporočil, potem ko je v četrtek dopoldne razpadla prozahodna koalicija Evropska izbira, ki je državo vodila od konca februarja. Stranka Udar kijevskega župana Vitalija Klička ter skrajnodesničarska stranka Svoboda, ki jo vodi Oleg Tjagnibok, sta želeli Porošenku z izstopom iz koalicije odpreti pot za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

O teh se je v Ukrajini ugibalo že nekaj časa, od februarske odstavitve proruskega predsednika države Viktorja Janukoviča, kot morebitni datum pa se omenja 26. oktober.

Ukrajinsko vlado bo začasno vodil dosedanji podpredsednik vlade Vladimir Groisman, ki ga je ukrajinska stran tudi pooblastila za preiskave po strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine pred tednom dni.

Kijev: Našli smo množično grobišče
Medtem ukrajinske oblasti sporočajo, da so v Slavjansku, nadzor nad katerim so ukrajinske sile v začetku julija prevzele od separatistov, odkrili prvo množično grobišče. V njem so bila trupla najmanj štirih civilistov, ki so jih po navedbah ukrajinskih oblasti mučili in ubili uporniki.

"Vemo, da so v mestu še druga (grobišča), vendar ne vemo, kje. To je prvo, ki ga izkopavamo," je dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko. Izkopavanje so nadzorovali predstavniki lokalnih oblasti, policije in strokovnjaki za sodno medicino. Geraščenko je še dejal, da bi bili v grobišču lahko še posmrtni ostanki okoli 20 uporniških borcev.

ZN: 230.000 beguncev
Združeni narodi so sporočili, da je zaradi konflikta z Ukrajini z domov zbežalo že 230.000 ljudi. Kot je sporočil Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR), je od tega 100.000 notranje razseljenih, 130.000 pa jih je zbežalo čez mejo v Rusijo.