Desnosredinska vlada je po oktobrskih volitvah na položaju preživela enajst dni. Foto: Reuters
Desnosredinska vlada je po oktobrskih volitvah na položaju preživela enajst dni. Foto: Reuters

Nezaupnico vladi, ki je začela delovati pred enajstimi dnevi, je podprlo 123 poslancev opozicije, proti pa je bilo 107 poslancev vladne koalicije. Nezaupnico proti premierjevemu novemu svežnju gospodarskih ukrepov so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa skupaj vložili socialisti, marksistični Levi blok, Komunistična stranka in Zeleni.

Leve stranke so na volitvah 4. oktobra dosegle večino v parlamentu, vendar takrat še niso bile povezane v koalicijo, zdaj pa so in imajo skupen program. Spremembe v vladi mora sicer potrditi predsednik države Anibal Cavaco Silva, ki se bo najprej seznanil s predlogi strank, nato pa se bo odločil, ali bo mandat za sestavo nove vlade ponudil socialistom ali pa bo sedanji vladi omogočil, da obstane do novih volitev. Do predsednikove odločitve bo Passos Coelho na položaju predsednika vlade.

Kot poroča BBC, bi lahko nezaupnica vodila k oblikovanju vlade pod vodstvom Socialistične stranke, ki je bolj naklonjena lajšanju varčevalnih ukrepov. Predsednik stranke Antonio Costa je dejal, da bi njegova koalicija "izpolnjevala pogoje za stabilno vladavino". V času glasovanja so se pred parlamentom zbrali tako podporniki kot nasprotniki vlade.

Posojilo v zameno za ostre varčevalne ukrepe
Portugalska se je leta 2011 rešila pred bankrotom, potem ko je od EU-ja in Mednarodnega denarnega denarnega sklada prejela posojilo 78 milijard evrov.

Vlada Passosa Coelha je od leta 2011 uvedla vrsto varčevalnih ukrepov in reform, na oktobrskih volitvah pa je izgubila absolutno večino v parlamentu. Sedanja vlada je sicer opozarjala, da bi vladajoča levosredinska koalicija pomenila tveganje, da postane Portugalska nova Grčija.