Portugalski poslanci so razpravo o proračunu začeli v četrtek. Foto: EPA
Portugalski poslanci so razpravo o proračunu začeli v četrtek. Foto: EPA
Portugalska
Portugalski protestniki so prejšnji teden na ulicah zahtevali referendum o članstvu države v evrskem območju. Foto: EPA

V novem proračunu je najspornejši prav ukrep znižanja plač v javnem sektorju za od 2,5 do 12 odstotkov. Predvideno je tudi zmanjšanje pokojnin nekdanjih javnih uslužbencev za 10 odstotkov. Rezi naj ne bi veljali za plače in pokojnine, ki so nižje od 600 evrov. S tem ukrepom želi vlada privarčevati 3,9 milijarde evrov. Starostna meja za upokojitev naj bi se zvišala na 66 let.

"Gre za zahteven proračun, ki bo za gospodinjstva zelo težak, a bo pomagal pripraviti boljšo prihodnost za vse Portugalce," je ob začetku razprave v četrtek poudaril premier Pedro Passos Coelho in dodal, da bo proračun "ključen" za uspešno končanje programa mednarodne finančne pomoči in "zaprtje tega obdobja izjemne odvisnosti" od zunanjih posojilodajalcev.

Zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov so portugalski sindikati pozvali k protestom, ki naj bi se odvijali tudi pred poslopjem parlamenta. Zadnji večji protest proti vladni varčevalni politiki je potekal prejšnjo soboto pod sloganom "Spelji se, trojka". Na ulicah Lizbone, Porta in še 12 mest se je zbralo na tisoče ljudi.

Varčevanje se bo nadaljevalo
T. i. trojka, ki jo sestavljajo Evropska unija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), je Portugalski maja 2011 odobrila reševalni finančni sveženj v vrednosti 78 milijard evrov, v zameno pa je morala vlada v Lizboni sprejeti stroge varčevalne ukrepe, predvsem na račun plač v javnem sektorju in zvišanja davkov.

Program mednarodne pomoči se izteče junija prihodnje leto, a vlada napoveduje, da se bo krčenje v javnem sektorju nadaljevalo tudi po tem datumu, saj je to po njenem mnenju ključno za ohranitev gospodarske stabilnosti. V zadnjih dveh letih se je sicer gospodarska aktivnost skrčila, medtem ko se je stopnja brezposelnosti pognala do rekordnih 17,7 odstotka.

Vseeno se portugalsko gospodarstvo postavlja na noge, saj je v drugem četrtletju letošnjega leta izmerilo 1,1-odstotno rast, za kar je zaslužno predvsem povečanje izvoza za 5,5 odstotka.