Portugalski predsednik je zaradi pomislekov o najnižji starosti za spremembo spola uporabil veto na novi zakon. Foto: EPA
Portugalski predsednik je zaradi pomislekov o najnižji starosti za spremembo spola uporabil veto na novi zakon. Foto: EPA

Aprila obravnavani zakon transseksualcem - ljudem, ki se ne istovetijo z ob rojstvu določenim spolom - olajšuje postopek za uradno spremembo spola, saj po novem zakonu ne potrebujejo več predhodne zdravniške diagnoze o "duševni bolezni", ki je bila doslej pogoj. Prav tako zakon znižuje najnižjo starost za spremembo spola iz 18 na 16 let, vendar bodo morali mladoletni za spremembo spola priložiti soglasje staršev.

Prav nižanje starosti za spremembo spola je po poročanju BBC-ja najbolj zmotilo predsednika De Souso, ki je parlamentu predlagal, naj najnižjo starost vendarle določijo pri 18 letih. V izjavi na spletni strani predsedstva je prav tako pozval k "zagotavljanju predhodne zdravniške obravnave za mlajše od 18 let".

Če obstaja možnost, da bo posameznik v prihodnosti opravil operacijo spremembe spola - ki za uradno spremembo spola sicer ni nujna - bi bilo smiselno predtem poiskati zdravniško mnenje, je svojo odločitev obrazložil de Sousa.

Parlament lahko po uporabi veta spremeni zakon v skladu s predlogi predsednika, čigar podpis zakona je nujen pred vstopom v veljavo.

Isti zakon prav tako odpravlja nujnost medicinskega posega pri novorojenčkih, ki se rodijo brez izrazito moških ali ženskih spolovil. Po podatkih Združenih narodov je na svetu okoli 129 milijonov ljudi oziroma 1,7 odstotka populacije, ki so se rodili z nedoločenim spolom.