Posebne enote policije so proti protestnikom uporabile tako solzivec kot gumijaste naboje. Foto: Reuters
Posebne enote policije so proti protestnikom uporabile tako solzivec kot gumijaste naboje. Foto: Reuters
Nekateri mediji označujejo policijo kot militarizirano. Foto: Reuters
Policijski oklepnik so protestniki imenovali kar tank. Foto: Reuters
Protestniki dvigujejo roke, saj naj bi Brown, preden ga je neznani policist ustrelil, prav tako dvignil roke v znak predaje. Foto: Reuters

Protesti proti policijskemu nasilju trajajo že četrto noč. Povod je bil uboj Michaela Browna, temnopoltega 18-letnika, ki ga je policist, čigar identiteto policija ves čas skriva, ustrelil in ubil, čeprav je bil Brown neoborožen.

Protestnike je policija pozvala, naj se zbirajo le podnevi in se razidejo pred večerom zaradi varnosti, poroča BBC. Kot poroča RT, so protestnike v sredo pričakale posebne policijske enote v protiizgredni opremi. Do zob oboroženi policisti v maskirnih uniformah, ki delujejo kot pripadniki vojske, so imeli orožje uperjeno v protestnike. Ko se je zvečerilo, je policija protestnike opozorila, da - po poročanju sicer miren - protest "ni več miren", in jih napadla s solzivcem.

"To ni več miren shod. Pojdite domov ali pa boste aretirani," je policija opozarjala prek zvočnikov. Policisti so streljali tudi gumijaste naboje, protestniki pa naj bi odgovorili z metanjem kamnov in steklenic, tudi molotovk. Posebne enote policije so bile opremljene tudi z oklepnim vozilom, ki so ga protestniki opisali kot "tank".

Tudi novinarji tarče policistov
Novinar Huffington Posta Ryan J. Reilly je poročal o najmanj 70 pripadnikih posebnih enot, ki so ljudem ukazali, naj se premaknejo, ne da bi ponudili kakšno razlago. Dejali naj bi, da "to ni odprto za razpravo". Guardianov novinar Jon Swaine je bil priča aretaciji dveh novinarjev, ko je želel izvedeti njuno identiteto, so policisti z vklenitvijo zagrozili tudi njemu. Izkazalo se je, da je bil eden od aretiranih novinarjev prav Reilly, drugi pa Wesley Lowery iz Washington Posta. Oba sta bila izpuščena brez obrazložitve in obtožb.

Reilly je za ameriško televizijsko mrežo MSNBC dejal, da so se policisti vedli "kot vojska". Eden od policistov mu je ob izhodu iz restavracije, kjer so ga aretirali, glavo namerno porinil v steklena vrata, je dejal, nakar se je policist "sarkastično opravičil".

Videoposnetek, ki prikazuje, da je policija s solzivcem obstreljevala tudi medije. Na posnetku je ekipa ameriške Al Džazire. (Vir: Reuters)


Boj proti rasizmu

Občutek krivičnosti preveva tako mlade kot stare, poroča BBC. Uboj Browna je razkril globoko zakoreninjene težave z rasizmom, ki nastajajo med večinsko afriškoameriško skupnostjo in belsko lokalno oblastjo.

Čeprav predstavljajo temnopolti 67 odstotkov vseh prebivalcev, imajo nesorazmerno malo predstavnikov tako v lokalnih oblasteh kot policiji, ki jo mnogi obtožujejo inherentnega rasizma.

Rasizma pa afroameriška skupnost obtožuje tudi medije. Na družbenem omrežju Twitter se je po poročanju RT-ja razširila akcija z naslovom "če bi me ustrelili" (oziroma #iftheygunnedmedown), njen namen pa je razkriti hinavščino medijskega poročanja o temnopoltih žrtvah policijskega nasilja. Tudi Brownov primer je takšen. Medtem ko je ravno končal srednjo šolo in bi moral nadaljevati šolanje na kolidžu, so mediji ob objavi novice o njegovi smrti raje prikazovali fotografijo, na kateri je Brown videti kot pripadnik kakšne ulične tolpe, s čimer se relativizira policijsko nasilje.

Uporabniki Twitterja tako v okviru akcije objavljajo fotografije, ki jih prikazujejo na dva načina. Na eni fotografiji je na primer uporabnik med sprejemanjem diplome, na drugi pa s steklenico alkohola v roki. Ob tem se uporabniki retorično sprašujejo, katero izmed dveh fotografij bi mediji uporabili ob objavi novice o njihovi smrti.