Kongo že imenujejo svetovna prestolnica posilstev. Žrtve se lahko zatečejo v peščico ustanov, kjer jim dajejo psihosocialno podporo. Foto: EPA
Kongo že imenujejo svetovna prestolnica posilstev. Žrtve se lahko zatečejo v peščico ustanov, kjer jim dajejo psihosocialno podporo. Foto: EPA
Kongo
Pripadniki mirovnih sil kljub velikemu številu težko nadzorujejo obsežna območja v Kongu, ki so v primežu spopadov. Foto: EPA

Konec julija in na začetku avgusta so pripadniki hutujskih upornikov in milice mai mai napadli ter zavzeli mesto Luvungi na nemirnem vzhodu Demokratične republike Kongo. Med štiridnevnim zavzetjem mesta je bilo posiljenih 179 žensk, vse skupaj pa se je dogajalo manj kot 30 kilometrov od oporišča mirovnih sil ZN-a.

Vodja misije ZN-a v Kongu, ki je s skoraj 20.000 pripadniki največja na svetu, je dejal, da so domačini mirovnikom povedali o navzočnosti upornikov na območju in o postavljanju nadzornih točk, a niso ničesar povedali o posilstvih. Roger Meece je pojasnil, da so za grozodejstva izvedeli šele deset dni pozneje.

Po mnenju visokega predstavnika ZN-a so se domačini verjetno bali maščevanja upornikov ali pa so se bali sramote zaradi stigme, ki so jo deležne žrtve spolnega nasilja. Meece je zagotovil, da v mednarodni organizaciji že iščejo načine, kako izboljšati sporazumevanje z domačini na nemirnem območju. Omenjeno oporišče pri Luvungiju je bilo sicer ustanovljeno prav za izboljšanje stikov z domačini.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil ogorčenje nad posilstvi in je v Kongo že poslal dva odposlanca, da bi preiskala dogodke. Oglasili so se tudi hutujski uporniki iz Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR), ki so obtoženi, da so posilstva zagrešili. Zanikali so vpletenost v "gnusna" dejanja in izrazili ogorčenje nad obtožbami.

ZDA hočejo konkretne korake za zaščito civilistov
Pretresenost je izrazila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, za katero je omenjeni napad dokaz, kako spolno nasilje spodkopava napore za dosego stabilnosti na območju, ki je vpeto v vojno, a hrepeni po miru.

Clintonova je napovedala, da bodo ZDA naredile vse, kar je v njihovi moči, da bi skupaj z ZN-jem in kongovsko vlado prijeli in sodili storilcem ter ustvarili varno okolje za ženske, dekleta in civiliste na vzhodu države.

ZN je lani sprejel resolucijo, s katero je prepoznal pomembnost preprečevanja in odziva na spolno nasilje, ko se ga uporablja kot orožje proti civilistom. Ameriška državna sekretarka meni, da je zdaj napočil čas za konkretne korake pri zaščiti civilistov pred spolnim nasiljem in pregon storilcev.