Letalo so na letališču pričakali člani nizozemske kraljeve družine in nizozemski premier Mark Rutte. Nizozemska je vodenje preiskave prevzela na željo ukrajinskih oblasti. Foto: Reuters
Letalo so na letališču pričakali člani nizozemske kraljeve družine in nizozemski premier Mark Rutte. Nizozemska je vodenje preiskave prevzela na željo ukrajinskih oblasti. Foto: Reuters
Črni skrinjici
Črni skrinjici bi lahko pojasnili vzroke za letalsko nesrečo. Foto: EPA
Prepoznavanje trupel lahko traja tudi več mesecev
Posmrtni ostanki žrtev prispeli na Nizozemsko

Na nizozemskem vojaškem letališču v Eindhovnu je letali pričakalo okoli tisoč užaloščenih svojcev žrtev, nizozemski premier Mark Rutte, nizozemski kralj Willem-Alexander z ženo Maximo in predstavniki drugih desetih držav, iz katerih so bile žrtve tragičnega leta MH17.

V državi je danes za 193 nizozemskimi žrtvami četrtkovega strmoglavljenja dan žalovanja. Ob pristanku so se žrtvam po vsej državi poklonili z minuto molka in zvonjenjem cerkvenih zvonov, za kratek čas so celo ustavili vzletanje na amsterdamskem letališču Schiphol. Domnevne sestrelitve malezijskega letala, ki je bilo z 298 ljudmi na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ni preživel nihče.

Prepoznava žrtev bi lahko trajala več mesecev
Omenjeni letali bosta predvidoma do petka iz Harkova na vzhodu Ukrajine na Nizozemsko prepeljali vse žrtve strmoglavljenja. V Harkovu naj bi bilo od skupno 298 žrtev za zdaj okoli 200 trupel. Posmrtne ostanke bodo z vojaškega letališča v Eindhovnu prepeljali v sto kilometrov oddaljeno vojašnico Kaporaal van Oudheusden v Hilversumu, kjer bo potekala prepoznava. Ta bi lahko trajala več tednov ali mesecev.

Črni skrinjici v Veliki Britaniji
Na analizo v Veliko Britanijo pa sta prispeli črni skrinjici domnevno sestreljenega malezijskega letala. Britanski strokovnjaki bodo na prošnjo nizozemskih oblasti skušali iz črnih skrinjic naložiti podatke, ki jih bodo nato poslali nazaj na Nizozemsko, ki vodi preiskavo nesreče boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines.

Ena izmed črnih skrinjic vsebuje tehnične podatke o letalu med poletom, druga pa pogovore v pilotski kabini. Nalaganje podatkov naj bi trajalo dva dni, odvisno od poškodb na skrinjicah.

Letalo sestreljeno po nesreči?
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek poklical nizozemskega premierja, s katerim sta se strinjala, da je potrebna popolna in pregledna mednarodna preiskava. Hkrati sta izrazila zaskrbljenost zaradi novih dokazov, da naj bi Rusija še naprej pošilja orožje in borce v podporo separatistom in kopiči lastne sile ob meji.

Američani nimajo dokazov o neposredni vpletenosti ruskih oblasti v sestrelitev malezijskega letala, domnevajo pa, da so proruski uporniki boeing 777 sestrelili po nesreči. Neimenovani višji predstavniki ameriških obveščevalnih služb so povedali, da je letalo najverjetneje zadela raketa zemlja-zrak SA11, medtem ko je Rusija ustvarila pogoje za sestrelitev, kar pomeni, da so Rusi upornikom na vzhodu Ukrajine dobavili orožje za sestrelitev ukrajinskih vojaških letal.

Rusija kakršno koli vpletenost v samo nesrečo letala ali njegovo domnevno sestrelitev zanika. Ruski predsednik Vladimir Putin je večkrat poudaril, da se nesreča ne bi zgodila, če bi se sprti strani v Ukrajini, oblasti v Kijevu in proruski uporniki spravili.

Glede na televizijske posnetke razbitin letala so poškodbe posledica šrapnela, kar potrjuje tezo o raketi, ki letala uničuje z eksplozijo v neposredni bližini.

Prepoznavanje trupel lahko traja tudi več mesecev
Posmrtni ostanki žrtev prispeli na Nizozemsko