Kalida Šejka Mohameda so leta 2003 prijeli v Pakistanu, v Guantanamu pa je priprt od leta 2006. Foto: EPA
Kalida Šejka Mohameda so leta 2003 prijeli v Pakistanu, v Guantanamu pa je priprt od leta 2006. Foto: EPA

Peterica je obtožena načrtovanja in izvedbe terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, ko je umrlo skoraj tri tisoč ljudi. Med drugim so obtoženi terorizma, ugrabitve letal, zarote, umora in kršitve vojnega prava. Na vojaškem sodišču jih lahko ob morebitni obsodbi doleti tudi smrtna kazen.

Odločitev o napotitvi petih osumljencev pred vojaškega sodnika v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi pomeni, da jim bodo obtožnico na sodišču prebrali v mesecu dni.

S tem je dokončno konec poskusov administracije predsednika Baracka Obame, da jim sodijo na civilnem sodišču, kar je obljubljal predtem. Leta 2009 je Obama skušal njihov primer predati ameriškim civilnim sodiščem, vendar je poskuse opustil aprila lani po množičnem nasprotovanju.

Obami "zvezali roke"
Po besedah ameriškega državnega tožilca Erica Holderja so za neizpolnjene obljube Obame krivi kongresniki, ki so zamrznili financiranje sojenja osumljencev za teroristične napade na sodišču v New Yorku in s tem administraciji zvezali roke.

Ameriška zveza za civilne svoboščine (ACLU) je že kritizirala premestitev sojenja na vojaška sodišča. "Obamova administracija dela gromozansko napako s sojenjem za najpomembnejši primer terorizma v našem času na drugorazrednemu sodišču," je v izjavi za javnost sporočil izvršni direktor ACLU-ja Anthony Romero.

Kalid Šejk Mohamed, Valid bin Ataš, Ramzi Binalšib, Ali Abd Al Aziz Ali in Mustafa Ahmad Al Havsavi naj bi skupaj stopili pred sodnika in se izrekli o krivdi, so sporočili iz Pentagona.

Po trditvah ameriškega obrambnega ministrstva je Kalid Šejk Mohamed decembra leta 2008 priznal, da je "od A do Ž" odgovoren za napade na ZDA. Na prejšnjih zaslišanjih je napovedal, da bo priznal krivdo in sprejel mučeništvo.