Usoda leta MH370 ostaja ena največjih letalskih skrivnosti. Foto: EPA
Usoda leta MH370 ostaja ena največjih letalskih skrivnosti. Foto: EPA
Let MH370
Iskalna akcija je bila najdražje tovrstno reševanje v zgodovini. Foto: EPA

"S težkim srcem in z najglobljo žalostjo uradno razglašamo polet MH370 družbe Malaysia Airlines za nesrečo. Vseh 239 potnikov in članov posadke je domnevno umrlo," je dejal generalni direktor malezijske civilne letalske uprave Azharudin Abdul Rahman. Dodal je, da Malezija, Avstralija in Kitajska pri iskalni akciji niso varčevale pri stroških.

Spomnimo, letalo na poletu MH370 je izginilo 8. marca lani, kljub obsežni iskalni akciji pa razbitin letala ali kakršnih koli sledi za njim nikoli niso našli. Malezija je ob tem sporočila, da podvodno iskanje ostankov letala še poteka, kljub temu pa so vse potnike razglasili za mrtve.

Današnja odločitev odpira vrata za izplačilo odškodnin sorodnikom žrtev.

Kot igla v senu
Malezijsko letalo je nenadoma izginilo z radarjev uro po vzletu iz Kuala Lumpurja. Glede na satelitske podatke je letalo padlo v morje okoli 2.000 kilometrov zahodno od avstralskega mesta Perth, zato se je v južnem Indijskem oceanu sprožila velika mednarodna iskalna akcija. A tudi deset mesecev po nesreči iskanje še ni obrodilo sadov. Z ladjami in letali še vedno preiskujejo območje, veliko kar 18.000 kvadratnih kilometrov, naprave pa so se spustile tudi do 6.000 metrov pod morsko gladino.

V Kuala Lumpurju kljub temu vztrajajo, da najdba letala "ostaja prednostna naloga" in da "preiskujejo vsako verodostojno sled", začasno poročilo o preiskavi pa bodo predstavili sedmega marca, dan pred prvo obletnico izginotja.