Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 44 glasov Ocenite to novico!
Štiri dni so na može prežali in jih drugega za drugim pokončevali agresivni morski psi. Na sliki prizor iz filma USS Indianapolis: Men of Courage. Foto: YouTube
USS Indianapolis se je na krstno plovbo podala leta 1931. Foto: Wikipedia
Še en prizor iz filma, posnetega po katastrofi ladje. Foto: Youtube
Nicolas Cage kot kapitan Charles McVay. Foto: IMDB
Oskrbovanje preživelih na otoku Guam. Foto: AP
Fotografija nesrečne ladje s podpisi preživelih. Foto: AP
Vsako leto se v ZDA žalostne usode Indianapolisa spomnijo s spominsko slovesnostjo s še redkimi živimi mornarji z ladje. Foto: AP
Tudi tisti, ki so katastrofo preživeli, pravijo, da nikdar niso bili več isti. Foto: AP
Preživeli, zbrani na obletnici rešitve avgusta 2013 v Indianapolisu. Že takrat je bilo od 317 preživelih živih samo še 38 mož, starih po večini od 85 do 95 let. Na 70. obletnici leta 2015 jih je bilo še 31. Foto: AP

Dodaj v

Potopitev ladje USS Indianapolis: štiridnevna agonija sredi morskih psov

72 let od najhujšega napada morskih psov
9. avgust 2017 ob 06:20
Washington - MMC RTV SLO

Ameriška vlada o potopitvi ladje USS Indianapolis govori kot o davku tajnih misij. Zgodovinska revija Smithsonian kot o najhujšem napadu morskih psov v zgodovini. Japonci bi verjetno tragedijo ameriških mornarjev, ki so na ladji prepeljali dele uničujoče atomske bombe, označili za karmo.

Julij 1945. Druga svetovna vojna je bila v Evropi že dva meseca končana, v Tihem oceanu, kjer se Japonci po samurajskem načelu niso nameravali vdati, pa se je pravo opustošenje šele pripravljalo.

Konec meseca je s Filipinov v strogi tajnosti izplula ameriška težka križarka USS Indianapolis, katere odprava je dodobra zaznamovala zgodovino: v ameriško oporišče na otoku Tinian prepeljati sestavne dele za atomsko bombo Little Boy (Deček), polovico svetovne zaloge obogatenega urana, namenjene za uničenje Hirošime. Ta je bila 6. avgusta do tal zravnana, ubitih je bilo 140.000 ljudi, od tega polovica v prvem dnevu, preostali pa v od dveh do treh mesecih, ki so sledili.

Druga bomba, Debelinko (Fat Man), ki so ga Američani odvrgli na Nagasaki, je v oporišče potovala z drugo ladjo.

Brez spremstva in brez sonarja
USS Indianapolis se je po opravljeni dostavljalski nalogi brez sonarja, s katerim bi zaznavala podmornice (ameriška mornarica jih ni opozorila, da so te na območju še dejavne), in brez spremstva, za katerega je kapitan Charles McVay sicer zaprosil, a bil zavrnjen, vračala na Filipine. 1.197 mornarjev in članov posadke na krovu je 29. julija ob lepem zatišnem vremenu večer preživljalo ob kartanju in branju.

70 let pozneje še filmska različica

Lani so po katastrofi ladje Indianapolis posneli film z Nicolasom Cageem v glavni vlogi USS Indianapolis: Men of Courage, ki pa so ga kritiki popolnoma raztrgali, še posebej zaradi cenenih in slabo posnetih posebnih učinkov, filmski morski psi pa so se kritikom zdeli bolj smešni kot grozljivi.


A kmalu po polnoči je ladjo opazil kapitan japonske podmornice I-58 Močicura Hašimoto in proti njej brez opozorila izstrelil šest torpedov - prvi je tarčo zadel ob 00.14, drugi je ladjo skoraj prepolovil. Mornarji so dobili ukaz, naj zapustijo ladjo.

V samo 12 minutah je bila 186 metrov dolga vojaška križarka praktično potopljena, s seboj pa je takoj vzela okoli 300 mož. A za preostalih 900 se je pekel šele začenjal. Z le peščico rešilnih čolnov in številni brez rešilnih jopičev so bili mornarji prepuščeni morju. In usodi, v bistvu, saj na pomoč, glede na to, da je bila njihova misija tako tajna, da jih uradno na morju sploh bilo ni, niso mogli računati.

"Rešilnega čolna nikdar nisem videl. Potem ko se je ladja potopila, sem končno slišal nekaj stokanja, ječanja in kričanja ter sem zaplaval v tisto smer in se pridružil skupini 30 mož, s katerimi sem ostal," se je leta 2013, dve leti pred smrtjo, v pogovoru za BBC spominjal 87-letni Loel Dean Cox, eden redkih preživelih, ki je imel takrat 19 let. "Zdelo se nam je, da če bi samo zdržali nekaj dni, nas bodo že pobrali."

Američani mislili, da gre za japonsko past
Upali so zaman. Čeprav je USS Indianapolis med potapljanjem poslal več klicev na pomoč, pa jih mornarica, prav tako neobveščena o tajni misiji neregistrirane plovbe, ni vzela resno, za prestreženo sporočilo japonske podmornice, da je potopila ameriško ladjo, pa so mislili, da gre za japonsko past. Pa tudi takrat, ko ladje ni bilo ob napovedanem času na Filipine, tega nihče ni zares opazil. 900 mož je tako sredi širnega oceana na območju nekaj kilometrov lahko samo nemočno lebdelo.

Ko je 30. julija sonce vzšlo nad brodolomci, se je začel obupan štiridnevni boj za preživetje. Preživeli so z mrtvih snemali rešilne jopiče in si jih natikali nase ter se začeli zbirati v skupine - nekatere manjše, druge so jih štele več sto, zaradi velikih razdalj druga za drugo niti vedele niso. Zaradi ranjenih in mrtvih mornarjev je bilo v morju veliko krvi, ki je hitro privabila morske pse, dolgoplavute morske pse, ki slovijo kot najagresivnejša vrsta teh živali in merijo tudi do štiri metre.

Prvo noč so se psi osredotočili na lebdeče mrtvece, z njih pa prešli na še žive, ki so s svojim gibanjem pritegnili vedno več živali, ki s svojimi receptorji gibanje zaznajo z razdalje več sto metrov. Najbolj so jim dišali ranjeni, krvaveči možje, zato so se mornarji skušali osamiti od kogar koli z odprto rano, vsakič, ko je še kdo umrl, pa so njegovo truplo odrinili od sebe in upali, da bo to nasitilo krvi željne plenilce. Ponoči so temo rezali predirljivi kriki napadenih, podnevi se je agonija nadaljevala. Eden izmed mornarjev je zjutraj podrezal svojega kolega, da bi ga zbudil, a se je torzo nesrečnika samo nagnil in razkril, da mu je morski pes odgriznil celoten spodnji del, pričanja preživelih navaja Daily Observer.

V nenehnem smrtnem strahu
Kot piše Smithsonian, so bili številni tako ohromeli od strahu, da niso mogli ne jesti ne piti niti tisto malo, kar so rešili s potapljajoče se ladje. Ena skupina preživelih je storila napako in odprla pločevinko mesnega narezka, a je vonj po mesu takoj pritegnil jato psov, zato so zavrgli vse, kar je dišalo po mesu.

"Naša skupina je izgubljala po tri, štiri može vsako noč in dan," se je spominjal Cox. "Nenehno si bil v strahu, ker si jih stalno videl. Vsakih nekaj minut so se prikazale njihove plavuti - ducat do dva ducata plavuti v vodi. Prišli so do tebe in butnili vate. Tudi vame so nekajkrat, nikdar pa ne veš, kdaj te bodo napadli."

Več dni so imeli morski psi svojo grozljivo pojedino. Kogar niso dobili psi, je umrl zaradi dehidracije, izčrpanosti ali zastrupitve s soljo, ker so v blodnjah žejni pili morsko vodo, v paniki, ko so se začeli peniti okoli ust in zatekati, pa potegnili s seboj še kolege. Ena skupina je našla zabojček s krompirjem, a surovi in gnili gomolji so jim povzročili samo še hujše bolečine. Zaradi sončarice so številni začeli halucinirati - nekaterim se je pod njimi prikazovala potopljena ladja, zato so si sneli jopič, odplavali navzdol proti njej in se nikoli več niso dvignili na površje. Spet drugi so postali prepričani, da so njihovi kolegi Japonci in so jih začeli napadati.

Tretji pa so začeli plavati proti fatamorganski obali – osamljeni plavalci pa so bili za morske pse najmikavnejši plen. Tisti v skupini so imeli precej več možnosti za preživetje, še posebej v sredini skupin, medtem ko so bili tisti ob robu ranljivejši. Podnevi so zaradi žgočega sonca mornarji molili za mrak, ponoči zaradi mraza za sonce. Ladijski kaplan, oče Thomas Conway, je plaval med možmi, jim dajal poslednje maziljenje in jih spovedoval, dokler ni tretjo noč tudi sam omagal.

Rešitelja iz zraka
Četrti dan, malo po 11. uri, sta na rutinskem preletu s patruljnim letalom PV-1 Ventura pilot Wilbur Gwinn in kopilot Warren Colwell v morju opazila naftni madež, ko sta se približala, pa še množico preživelih, obkroženih z morskimi psi, in po radiu obvestila glavni štab ter poklicala pomoč. Gwinn je takoj v morje vrgel rešilni čoln in radijski oddajnik, na prizorišče pa so bile vpoklicane vse razpoložljive enote. "Tip v letalu je vstal in nam mahal. Takrat so se ulile solze, kocine so šle pokonci, in vedel si, da si rešen - ali pa vsaj najden. To je bil najsrečnejši dan v mojem življenju," je za BBC pripovedoval Cox, ki je do konca svojih dni sanjal, kako v vodi panično išče svoje tovariše.

Na pomoč je prvi priskočil hidroplan Catalina pod poveljstvom R. Adriana Marksa, čigar posadka je v morje pometala vse razpoložljive rešilne čolne in zaloge. Ko je videl, da so se morski psi znova lotili brodolomcev, je pilot zaobšel ukaze nadrejenih, pristal na vodi in začel iz vode pobirati osamljene plavalce in tiste, ki so zaostali, ker so bili najbolj ogroženi.

Ko je letalo napolnil do zadnjega kotička, je preživele začel vezati kar na krila letala, ki je zdaj postalo en velikanski rešilni čoln, pri tem pa krila tako poškodoval, da Catalina po tem nikoli več ni mogla leteti. Marks je tisti dan rešil 56 mož, dobro šestino od 317 preživelih.

Grešni kozel: nesrečni kapitan
Malo po polnoči je na prizorišče prispela ladja USS Doyle in 3. avgusta pomagala iz vode potegniti še na desetine preživelih, od katerih so nekatere našli tudi do 200 kilometrov proč od kraja, kjer se je Indianapolis potopil. Koliko mornarjev je umrlo zaradi napadov morskih psov in koliko zaradi drugih vzrokov, je nemogoče oceniti, številke pa se gibljejo med 50 in 200. Vsekakor pa kalvarija preživelih z Indianapolisa ostaja najhujša pomorska katastrofa v zgodovini ameriške mornarice.

V iskanju grešnega kozla so odgovorni pri mornarici vso odgovornost prevalili na kapitana McVaya, ki je bil med tistimi, ki jim je uspelo preživeti. McVay je še leta prejemal grozilna pisma in si leta 1968 nazadnje sam vzel življenje. Preostanek posadke, vključno s Coxom, si je nato desetletja prizadeval, da bi opral ime svojega kapitana, kar jim je nazadnje, 50 let po potopitvi Indianapolisa, tudi uspelo.

A tisti štirje grozljivi dnevi in noči so jih spremljali do konca njihovih dni. Kot je za knjigo Douga Stantona In Harm's Way povzel Harlan Twible, eden izmed preživelih: "Vrnili smo se k našim najdražjim, a nikdar več nismo bili isti. Mladi fantje so postali zreli možje, prehitro postarani. Vse zaradi tistih dni na morju."

Preživeli se vsako leto v Indianapolisu zberejo na obletnici dogodka, a jih je vsako leto manj - možje so le že stari 90 let in več. Predlani, na 70. obletnico potopitve ladje, jih je bilo živih še 31 od 317 preživelih. Pri National Geographicu so takrat vsakega izmed njih povprašali po spominih na dogodek. Morda najbolj neposreden je bil rezervist John Woolston, ki je takole prizemljil tiste, ki jih slavijo kot ameriške junake: "Nismo junaki. Ja, res je, preživeli smo, ampak druga možnost je bila, da se stegnemo."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Samo Zakes
# 09.08.2017 ob 06:41
Zanimiv članek, ki le še enkrat več da vedeti, da je umiranje (mladih fantov) za interese bogatih imperialistov in bizniserjev popolnoma nesmiselno.
Kdaj bo človeštvo to dojelo?
Seneca
# 09.08.2017 ob 08:06
@klipan Dobili so kar so si zaslužili.

Navadni vojaki so na obeh vojskujočih straneh vedno največ največje žrtve. Ker so bili več ali manj vsi prisilno mobilizirani jih nikakor ne moremo obravnavati kot krivce za morijo. Pravi krivci so vedno sedeli v pisarnah!
seven7
# 09.08.2017 ob 07:30
@Samo Zakes

Good point

Spremenilo se bo takrat ko vsak posameznik ne bo več hotel prijeti za orožje.
Miner
# 09.08.2017 ob 08:20
Kaja Sajovic, napisala si, da je kapitan japonske podmornice torpeda izstrelil brez opozorila. Nekako se torej razume, da bi moral pred izstrelitvijo opozoriti poveljnika ameriške križarke?!?
mbvana
# 09.08.2017 ob 07:55
Vsaka velesila ima nekaj takih zgodbic. Oblast se nekaj odloči nekaj nardit, eni do določeni da tisto opravijo, vse skupaj se sfiži, množica jih umre, oblast reče j3bi ga, poslovneži pa začnejo delat figurice in snemat filme.

Tako gre že stoletja in nič ne bo drugač. Folk je vedno na voljo, če le z denarjem pomahaš.
Hladilnik
# 09.08.2017 ob 07:44
zgodba je bila omenjena že v filmu Žrelo... Quinn je bil eden izmed preživelih, nato je lovil morske pse, na koncu ga je pa zverina vendarle dobila v gobec...
dmejz
# 09.08.2017 ob 08:53
Ne vem zakaj je v članku poudarjeno, da je japonski kapitan brez opozorila izstrelil 6 torpedov? Vojna je bila,... element presenečenja pač...
nejcandrej
# 09.08.2017 ob 07:19
Važno da je Nicolas Cage preživel
sosman
# 09.08.2017 ob 08:06
Nedolžni trpijo, medtem ko si bančniki in ostali pohlepneži mastijo brke in premikajo figurice po šahovnici.
glasnost
# 09.08.2017 ob 08:41
ti vojaki so se sami odločili umreti za svojega nadrejenega

Nič se niso sami odločili, ampak so jih vpoklicali (mobilizirali). Morali so iti v vojno. Nisi niti mogel niti smel reči ''ne''. Slišal sem za primere iz naših krajev, ko so si ljudje odrezali prste, samo da niso rabili iti v Wehrmacht.
theone
# 09.08.2017 ob 06:40
Sem gledal o tem film z nicolasom cageom... tako slabega filma ze dolgo ne, da ne omenjam da so posebne ucinke bolje delali pred 40leti.... ne dvomim pa da ga bo kaksen poptv ali pa kanal a predvajal kar redno. Toliko o zahtevnosti in intelektualnosti slovenskega gledalca (tudi na partisu je bil med top, imel je celo vec prenosov kot ima ocen na imdb)
zapatist
# 09.08.2017 ob 08:11
@el cartel

Me zanima, če bi enako zapisal, ob članku, ki bi govoril o tragediji kakšne skupine sovjetskih vojakov med drugo svetovno vojno.

Ma v bistvu me ne. Ker vem, da kaj takega ne bi napisal. Pač si dokazano nekredibilen in svet več ne vidiš niti s kančkom objektivnosti.

Drugače pa....med drugo svetovno vojno so vsi zavezniki počeli tudi vojne zločine.

Še vedno pa velja, da so se njihove vojske in njihovi pripadniki borili in na koncu zmagali v vojni proti fašistični trojki Italija, Nemčija in Japonska.
zamudnik
# 09.08.2017 ob 09:36
Mirko Tipka,
najmlajši verjetno ne veste, da vojak ni bil vedno poklic ali prostovoljni izbirni krožek.
samogledam
# 09.08.2017 ob 07:43
bom ta film kar preskocil
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 10:04
Sicer ta članek govori o bitki na Pacifiku, a eni se nikakor ne morejo ne vračati na naš del sveta.

Nekateri so resnično ali prešpricali vse ure zgodovine, ali selektivno izbirali kaj si bodo zapomnili, ali pa so enostavno spremenili zgodovino tako kot jim odgovarja.

WW2 na evropskih tleh se ni začela '41! Začela se je '39, ko so v Poljake preoblečeni nacisti napadli nemško kontrolno točko. Hitler in pa Stalin sta že dolgo pred tem sklenila pakt o nenapadanju in kako si bosta razdelila tisti del Evrope. Prav lepo sta sodelovala, dokler se Hitlerju niso dvignili apetiti (pa tudi s figo v žepu je sklenil dogovor s Stalinom) in začel prodirati najprej proti Baltskim državam, ki so bile dane SSSZ in kasneje še v osrčje Rusije. Ko se je začelo to, je tudi veliki vodja Stalin odgovoril.
Zakaj sta sklenila "pakt"? Zato ker je Stalin takrat vedel, da bo tako kot ostali padel v tednu dni, saj je bila vojska SSSZ neobstoječa. Praktično brez orožja. Po Napoleonovem neuspešnem vdoru v Rusijo, so enostavno še naprej do prevzema oblasti s strani komunistov, furali tlačanstvo, vlagali pa v kraljevi dvor in ostalo buržuazijo. Če bi nemci leta '39 želeli naprej, bi bil tudi Stalingrad, Moskva in mogoče tudi Sibirija njihova še pred koncem leta.

Kar pa se tiče Američanov.
Brez njihovega vstopa v WW2 bi celotna Evropa bila nemška. Angležev so bila sama velika usta, Francozi so padli v 14 dnih, BENELUX v tednu, ....

In glede članka.
Groza! Preživeti 4 dni v oceanu, obdan z morskimi psi. Filma nisem gledal, in dvomim da ga bom.
(p.s. enak komentar bi bil če bi bili to japonci, kitajci, rusi, nemci, angleži ,....)
peglezn
# 09.08.2017 ob 08:22
Sploh na Japonskem bodo filmski gledalci obliti s solzami.

Kako tipično ameriško... spravijo se nekam ubiti 140.000 do miljon civilistov, potem pa naredijo film o trpljenju enega helikopterja, voda vojakov ali kaj takega ... in futrajo cel svet s svojim sufferjem in junaštvom.

filmi, ki jih z veseljem preskočim.
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 11:20
el CARTEL
Več kot dovolj zgodovinskih knjig je napisanih na temo WW2. Med njimi so tudi take, ki dejansko resnično slonijo na zgodovinskih dejstvih. Ja, moj komentar je na hitro napisan, precej posplošeno in plastično ampak, če bi človek želel napisati vsa dejstva potem:
1. bi bilo premalo prostora
2. nobeden nebi bral
Besedna zveza "Blitzkrieg" niso samo besedna zveza. Dejansko se je v Evropi zgodil "Blitzkrieg". nemška vojska je Evropo osvojila hitreje kot so verjetno tudi sami računali. Bili so pripravljeni, medtem ko so ostale takratne Evropske velesile računale, da ali do vojne ne bo prišlo, ali so računale na pomoč ena drugi, ali pa so enostavno spregledale kaj se v resnici dogaja.

Ja, vsi takratni voditelji, ki so računali na to, da do vojne ne bo prišlo ali pa da lahko nastalo situacijo rešijo predno pride do nje so si delili ta del kontinenta. Barantanje za višje cilje bi jaz temu rekel.
Poanta zakaj omenjam samo Hitlerja in Stalina je v tem, da nekateri posamezniki ponovno želijo spreminjati zgodovino in prikazati dokazana zgodovinska dejstva na način, ki njim odgovarja. Rusi so bili zavezniki nacistične nemčije - vsaj na začetku. Se je pa to kasneje spremenilo, in so pač prestopili na drugo stran.
In tudi to je zgodovinsko dokazano dejstvo, da bi Anglija padla če se nebi AMeričani vmešali. Nemci so s svojo mornarico potapljali trgovske ladje, ki so plule na otok z živežem ter tudi orožjem. In dokler niso Američani aktivno stopili v vojno, so Nemci obvladovali Atlantik. Prav tako, v Evropi razen "uporniških skupin" (večjih in manjših) ni bilo vojske, ki bi se uspešno lahko borila proti Hitlerjevi mašineriji - pregovorno nemško: dobro namazani in naoljeni, ki je tekla kot švicarska urica. Razmerje sil in moči se je začelo spreminjati ko so Američani začeli stopati na Evropska tla.
Stalingrad, pa ... mesto odrezano od vsega, ki če mu dodaš še mrzle ruske zime. Večina žrtev je bila zardi stradanja, in zmrznjenosti, tako med ruskimi branilci, prebivalci, kot tudi med nemškimi vojaki, ki so ga oblegali.
Saj bi se dalo še bolj na dolgo in široko...ampak da se zaradi trenutnega razmerja moči, ki vlada na temu planetu zmanjševalo vlogo in pomembnost Američanov, ki so jo imeli tako v Evropi, kot tudi na Pacifiški strani pa spet ne gre.
In ja, zgodovino pišejo zmagovalci. Zmagovalci pa so bili vsi, ki so se borili proti nacizmu, fašizmu in japonskemu imperializmu, pa čeprav z roko v roki z takrat osovraženim (ali pa danes poveličevanim s strani marsikoga) kapitalizmom.

Čeprav moj sovražnik, ki je hkrati je tudi sovražnik mojega sovražnika je lahko moj prijatelj.....
Hladilnik
# 09.08.2017 ob 07:47
še LINK
pkorosec
# 09.08.2017 ob 10:55
"Kar pa se tiče Američanov.
Brez njihovega vstopa v WW2 bi celotna Evropa bila nemška. "
Spet en, ki je prešprical zgodovino...
Bila bi sovjetska.


Res fanatizem. Mislim da nihce normalen in posten ne zanika velike pozrtvovalnosti, ki so jo izkazali sovjetski vojaki, vendar lepo vas prosim. Dajte razmislit malo zakaj je Stalin potreboval pristanisci Murmansk in Arhangelsk. Zakaj so Nemci proizvajali toliko podmornic in kje sta operirali Bismarck, Tirpitz in Scharnhost.
Da bo jasno ... marsikdo mi lahko ocita celo amerofobijo, ampak brez ameriske pomoci v orozju in hrani, Sovjetska Zveza ne bi bila sposobna ustaviti nemskega predora pri Moskvi in Stalingradu. Ko bi padel Stalingrad, bi padel tudi Baku in s tem vsa takratna naftna polja. Game Over.
In ceprav imam simpatije do Japonske, do njihove kulture, ne gre spregledati enega dejstva. Imperialisticno vojno so zaceli oni, ne americani. Kaksno vlogo pa v ozadju igrajo banke, elite je pa seveda druga zgodba in kot vedno niti najmanj pozitivna.
el CARTEL
# 09.08.2017 ob 09:58
zapatist @ američani so še danes imperialisti. atomska bomba mora biti gleda skozi ta kontekst. vse mora biti gledano skozi ta kontekst.

američani so šli oportunistično v vojno, potem ko je ravno njihov kapitalizem omogočil vojno hitlerju. (kupovanje nemških obveznic je zagnalo vojno industrijo naci-nemčije, prodaja železa pa orožarsko proizvodnjo, še celo ameriške firme so skroaj do konca vojne trgovale z nacisti - in ko so jim to z zakonom prepovedali, so tožili ameriško državo za "izgubo profita" in tožbo dobili. torej amerika jim je izplačala odškodnino ker niso mogli trgovati z nacisti v času druge svetovne vojne - bolano)
maxbernie
# 09.08.2017 ob 09:41
In da bo mera polna, se nam kmalu obeta še Top gun 2...
vranek
# 09.08.2017 ob 09:37
Pa kaksni bancniki, kaksni nedolzni civilisti? Kaj je vam zblojencem? Bila je vojna,vkj jo je zacela z Nemcijo tudi japonska. Pika. Japonci se niso hoteli predati. Pika. Japoonci, civilisti,so fansticno umirali, klali in podpirali cesarja in vojno v neskoncnost. To je resnica. Zgodba je zgodovinsko dejstvo, ne film.
Vojaki so umrli zato, da smo mi svobodni, brez fašističnodomobranskejaponske in se kaksne svojati. Sram vas bodi vse, ki vojno jemlete kot vojake n civiliste, kot da to ji eno.. Tega ni v vojni so drzave. . Eni ste res zblojeni nerealni potvorjeni človekoljubi, za nazaj zdaj ko ni nevarnosti, v resnicni vojni bi bili s svojo hinavšcino izdajalci in čakalci, da mine, kar je pac intimna odlocitev tudi desnicarjev . Na sreco, take vojna in cas "izloci".
Vojne so grde, da se pa se dandanes postavljatd na stran tistih, ki so vojno zaceli, pa samo kaze,da ste prvic cloveske s meti, drugic pa totalno neizobrazeni in indoktrinirani zaradi pripadnosti izdajalcem . Grozljiv je vas pristop, sramoten do amena.
totijosipborz
# 09.08.2017 ob 07:28
Dost patetičen film.
Partizany
# 09.08.2017 ob 06:47
@Samo Zakes: Kje točno si to našel?? Ta članek nima veze s tem, kar si napisal.
lordstandish
# 09.08.2017 ob 06:45
@samo zakes
Ti mladi fantje ki so jih vodili interesi bogatih imeprialistov in bizniserjev so tebe in svet resili nacizma, od tebe imajo danes bolj malo.. nobene dodane vrednosti
zapatist
# 09.08.2017 ob 09:02
Tebe tudi...le kaj si moral v prejšnjem življenju zakriviti...
carlos_carlos
# 09.08.2017 ob 16:11
vranek

res lepi komentarji. Črno belo gledanje. Mi oni. Pozabljaš, da je nekdo za zaveso, ki vse lepo orkestrira. Zdaj pa prebrei svoje poste in povej ali je nacizem, fašizem res poražen? Koliko boljši smo? Česa so bili krivi civilisti v Dresdnu? Ali pa tisti v Londonu? Prvi ker so bili za naciste? Ker so res imeli izbiro ob vsej manipulativni mašineriji mar ne? Dandanes navija 70% folka za Real Madrid. Jutri pa za Barcelono. Z minimalno medijsko izpostavljenostjo. wtf je pa nogomet in kaj je Real madrid, da je potrebno navijati zanj, pa so vsi za? Imajo sploh kakšno drugo možnost?

Smao za ponazoritev. Ljudje s(m)o ovce. Da sledimo je v naši naravi. Pa če četudi v zakol.
ZETAC
# 09.08.2017 ob 11:04
GORILA@...nacizma so nas pa rešili sovjetski mladi fantje in dekleta!...
A si že kdaj slišal za pakt Ribbentrop-Molotov (ali Hitler-Stalin) ter v okviru tega sporazuma za napad na Poljsko leta 1939, ko sta jo obe državi napadli in si jo razdelili in priključili.?
RJSlo
# 09.08.2017 ob 10:49
Če bi nemci leta '39 želeli naprej, bi bil tudi Stalingrad, Moskva in mogoče tudi Sibirija njihova še pred koncem leta.
-------------------------------------------
No ja. To vsekakor ne drži. Sovjetska zveza oziroma Rusija je enostavno prevelika, da bi jo nekdo zasedel. To se je prvič pokazalo po oktobrski revoluciji, ko so tujci napadli Sovjetsko zvezo. Nemški maksimalni doseg bi bil zasedba Moskve. Toda Hitler je naredil preveč napak že pred tem. Nezasedba Stalingrada in Leningrada je v resnici razkrila nemoč nemških armad. Kar so bili pa ostali so bili pa bolj v napoto Nemcem kot resni nasprotniki Sovjetom, Italijani, Hrvati, Romuni, itd.
vranek
# 09.08.2017 ob 14:38
Oliva ob 10.13 pises " groza, mladi fantje poslani v motijo za interese grabezljivcev ???? " Kaksnih gravezljivcev.?? Pokoncati je bilo potrebno posast nacifasizma. Koncati je bilo treba vojno A ste res vsi nori? Americani so bili napadeni, branili so se. V tej vojni fronte ni bilo. Ves svet je bil bojisce. In zmagali smo. Moji predniki so bili na pravi strani, pravicni, svobodni, tisti, ki jim je zivljenje vrednota. Zivljenja tistih, ki ne posegajo po tuji lastnini in zivljenjih. Te je branil cel svobode zeljan svet. In v imenu svobodd teh so vrgli atomsko bomno. Niso zaceli vojne, so jo pa koncali na nacin, da so tisti , ki so bili napadeni meli cimmanj zrtev. In prav je tako. V vojni ščitis svoje ljudi, ne agresorja ki je napadel cel svet in tvoje vrednote!
vranek
# 09.08.2017 ob 14:27
Churchill w. Saj lahko vidis, da vsi skupaj ne znajo nasteti čllane osi, zaveznikov, nicesar. Z danasnjimi pogledi na danasnjo geopoliticno srazlagajo 75 let nazaj. V vojni, ki so jo sile osi vsilile vsem, se jim smilijo porazenci in zacetniki vojne Sile osi so dirrktno krive smrti 60 miljonov judi.
12 miljonov jih je zgorelo v krematorijih, od tega 6 miljonov židov. In zdaj bi morali Rusi in Ameri zrtvovati 2-3 miljone vojakov, zato da bi 140.000 japoncev bilo zivih? Pa kje se jeemljete..resnicno?nimste elemenrarnega cuta za prav in narobe. A res mislite, cel svet je bil zrtev vojne, da bi morali zmagovalci v rokavicah delati s svojimi klavci? Odpikajte. Od Hirosime, Dresdena in Hude jame v opomin. Taka je kazen za zacetnike vojn in izdajalce. In res mislim tako. Brez olepsavanja. In ne mecte se ven, ker o nicemer nimate pojma. Za zacetek si preberte poglavje o 2 SV Envcklopedije Britanice. In JA, zgodovino pisejo ZMAGOVAlCI. Sramujte se svojega neznanja.
ElTorro
# 09.08.2017 ob 14:16
Ker pred pojavom gldega kapitalizma pa ni bilo vojn?
Ker socialistične in komunistične države so vse po vrsti miroljubne in brez madežev?
Diktature pa so itak ideal, h kateremu je potrebno stremeti?
ElTorro
# 09.08.2017 ob 13:02
Sicer se ni težko strinjati s podporniki ameriškega dejanja - če ne bi bombe vrgli, bi bilo (morda) žrtev še več
V bistvu se JE težko strinjati z njimi, ker je večina takratnega ameriškega vojaškega vrha bila mnenja, da ni nobene vojaške potrebe po uporabi ene ali druge bombe.

Če bi po Potsdamski konferenci Japoncem namesto sramotne brezpogojne kapitulacije ponudili to, kar so jim na koncu dali (kar je bilo za Japonce najpomembnejše - ohranitev cesarja in cesarstva), bi se lahko vojna končala hitreje kot se dejansko je.
123pepe321
# 09.08.2017 ob 10:32
"Kar pa se tiče Američanov.
Brez njihovega vstopa v WW2 bi celotna Evropa bila nemška. "
Spet en, ki je prešprical zgodovino...
Bila bi sovjetska.
el CARTEL
# 09.08.2017 ob 10:16
zapatist @ amerika je šla v vojno, po vojni pa je postala imperilistična sila. to kar je anglija nehala biti, je postala amerika.

atomska bomba pa je bila bolj opozorilo sovjetom, da ne gredo na japonsko, predvsem druga.
nato so japonsko okupirali američani, še danes imajo vojne baze tam.

pač, dejstva.
Untamle
# 10.08.2017 ob 20:32
Kaja Sajovic, napisala si, da je kapitan japonske podmornice torpeda izstrelil brez opozorila. Nekako se torej razume, da bi moral pred izstrelitvijo opozoriti poveljnika ameriške križarke?!?

Ne ji zamerit, samo prevaja, citirat pa ponavadi ne zna.
zapatist
# 09.08.2017 ob 12:10
@peglezen
Sicer se ni težko strinjati s podporniki ameriškega dejanja - če ne bi bombe vrgli, bi bilo (morda) žrtev še več.

Da zmanjšaš število vojaških žrtev s tem, da pobiješ civiliste...to je vojni zločin.
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 11:21
@generacija56
Če me spomin ne vara si me kakšne 2-3 tedne nazaj dal na ignor.
Če se tega ne misliš držati, potem pa se vzdrži vsaj žaljivk. Nimam 15 let.
zapatist
# 09.08.2017 ob 11:11
@oliva
Zakaj se ti zdi, da mi moraš to pojasnjevat, @zapatist?
...

Ker pišeš, kot da so bili nacisti, fašisti in japonski militaristi neki pismejkerji....Roosvelt, Stalin, Churchill, Tito in podobni pa ogabni grabežljivci, ki so svoje fante poslali v boj proti tem dobronamernežem, ki nikomur niso nič hudega hoteli.
Hallenbeck
# 09.08.2017 ob 11:05
USS Indianapolis ni bila kaznovana zaradi prevoza atomske bombe. Nobene karme ni tukaj, pač pa je bila vojna.
Ali je bila uporaba atomskega orožja upravičena? Jaz mislim, da je bila. Razlogov je več. Najpomembnejši je sigurno ta, da so s tem prihranili ogromno življenj zavezniških vojakov, tudi sovjetskih. Nikar ne pozabimo, da so bili Japonci slabi fantje, ki so se celo vojno borili zelo fanatično in kaj bi šele bilo, ko bi branili svojo zemljo, pa tudi tega se lahko spomnimo, kakšna grozodejstva vse so počeli v okupiranih državah v prvih letih vojne.
Saj vem, da je udrihanje po Američanih zadnja leta zelo popularno, ampak za njihov prispevek v WWII se jim pa lahko samo zahvalimo.
RJSlo
# 09.08.2017 ob 10:37
GORILA
# 09.08.2017 ob 09:33
...
do takrat je padlo že 4,3 miljone sovjetskih fantov in deklet!
------------------------------------------
No ja. In zakaj? Mogoče zato, ker jih je Stalin pošiljal v boj praktično neizurjene, skoraj brez oborožitve, itd. Ukaz je bil naj pri napadu pobirajo orožje mrtvim sovražnikom. Zveni znano?

Ne, tudi tistega dela, ko so se ZAVEZNIKI (ne boš verjel, katere vse nacionalnosti so šle proti Rimu...) izkrcali na Siciliji iz utrpeli gromozanske izgube (4.299 mrtvih)...
-------------------------------------------------
No ja. Mogoče so tudi tukaj v ozadju razlogi zakaj je bilo tako malo žrtev? Ali pa dajmo jemati zadeve iz konteksta?

..vojna na Pacifiku in zmaga proti Japoncem pa dejansko je zasluga Američanov (čeravno nekateri zgodovinarji ugotavljajo, da Japonska ni toliko podpisala kapitulacije zaradi AB, ampak zaradi tega, ker jim je napovedala vojno SZ!).
--------------------------------------------------
No ja. Maybe yes maybe no, that's the question I don't know. Na tisoče ameriških ladij pred japonskimi obalami, njih je pa bilo strah Sovjetov?
zapatist
# 09.08.2017 ob 10:34
@oliva
Mladi fantje poslani v neke morije za interes nekaj ogabnih grabežljivcev, človeških pošasti.

Ti fantje različnih narodov so bili poslani v vojno proti Italiji, Nemčiji in Japonski.

"Ogabni grabežljivci" pa so bili Stalin, Roosvelt, Churchil, Tito in podobni.
generacija56
# 09.08.2017 ob 10:30
el CARTEL

Naš Churcill je še mlad. Ni mu še veliko jasno.
Za začetek bi mu priporočil branje:
http://www.terorizem.si/911/dodatki/vojn
e.htm

Potem pa še tisti del na tej strani, kjer piše, kako so ZDA sodelovale z Nemškim Krupp podjetjem MED vojno....
Biznis ne pozna omejitev. Vojna? Priložnost za zaslužek.
zm
# 09.08.2017 ob 10:13
najhujša nočna mora
pkorosec
# 09.08.2017 ob 10:06
Mnogi komentatorji razen zapatistovega me ne presenecajo.
Da se nekdo norcuje in naslaja iz te zgodbe pove vse o njih samih. To so bili mornarji! A mislite da je mornarjem bilo pred misijo obrazlozeno vse kaj je njihova naloga? Nikoli nic slisali o vojni tajni? O atomski bombi, njenih ucinkih, nihce takrat od te posadke ni imel niti priblizne predstave. Vedli so samo da so v vojni s Japonsko in da takratna samurajska Japonska nima nobenega namena predati ze tako izgubljene vojne. A mislite da bi bilo manj japonskih civilnih in vojaskih zrtev, ce bi morali Americani in Sovjeti zavzemat Tokio, Kyoto, Osako, ... ? Res ste eni pravi fanatiki in kot vedno so to ponavadi samooklicani pravicniki. Vsaka civilna zrtev je tragedija ne glede na stran. Vsaka vojaska zrtev, ki ni prostovoljno napadala druge, je tragedija. A bi se Klipani, Gorile tako naslajale tudi ce bi se ta zgodba zgodila mornarjem na eni izmed krizark, ki je v VB, SZ in Titovi NOB dovazala orozje?
In kaj ima zdaj tu kapitalizem, pa bancniki veze? Da ne boste pocasi se na tajkune presli. To je bila vojna 1941-1945, ce slucajno kdo ne ve. Sovjetska Zveza je tudi imela vojno pred tem s Finsko (1939-1940), kot tudi Japonsko (1938-1939) in na vseh straneh so bile tragicne zrtve, ki si jo fanatiki ne morete niti predstavljati, pa verjetno SZ ni bila ravno najboljsi primer kapitalizma in bancnistva, a ne?
Sadisticni fanatiki, nikar ne mislite da je karma rezervirana samo za ostale. Tudi nad vami visi in taksna sadisticna skodozeljnost se vam lahko hitro povrne.
el CARTEL
# 09.08.2017 ob 10:04
Samo drži ap tudi, da je bila VB v vojni s Nemčijo že dve leti, ko so sovjeti s nacist delili Poljsko, lepo sodelovali, se obiskovali in trgovali.

amerika je trgovala z nacisti do konca, dokler jim z zakonom niso prepovedali.
nato so se ameriški kapitalisti odločiti tožiti državo za "izgubo profita" in tožbo so dobili.

toliko o tem.
kapitalizem pač nima načel, vidi le barvo denarja.
zapatist
# 09.08.2017 ob 08:53
@GORILA

Si malo prešprical zgodovino...a ne? Ali pa jo namerno potvarjaš.

Sam nikakor ne zanikam velikanskega prispevka SZ v vojni proti Nemčiji. Samo drži ap tudi, da je bila VB v vojni s Nemčijo že dve leti, ko so sovjeti s nacist delili Poljsko, lepo sodelovali, se obiskovali in trgovali.
Prav tako si šprical tisti del v katerem se ZDA izkrcajo v Italiji in kasneje v Normandiji.

Ampak ideološki zasljepljenci tako potvarjajo fakte, kot jin niso nikoli niti približno v javnem šolstcu v bivšem sistemu. Dvomim, da jih celo v severno korejskemu.

Take skrajno ideološke odpipanosti lahko bereš samo na tem forumu.
zapatist
# 09.08.2017 ob 08:05
@g.bruno

Ob tem pa se najde do sedaj še 6 pacientov, ki mu dajo plus.
amigo
# 09.08.2017 ob 07:34
Nobena propaganda ne more spremeniti resnice, da sta bili bombi na Hirošimo in Nagasaki največji vojni zločin vseh časov. V isti vrsti je še Dresden. Pravi vzrok za bombardiranje pa je bilo opozorilo Sovjetom. Tako je SSSR vstopila v vojno in v 12 dneh uničila najmočnejšo japonsko armado na Kitajskem, ki je štela 1,2 milijona mož. Začeli so prve priprave za invazijo na japonsko celino.
Struc
# 11.08.2017 ob 09:51
Politiki se iz zgodovine ne bodo nič naučili.Sploh pa ne ameriški.
Danes se napetosti med osvajalsko ZDA in Severno Korejo ponovno krepijo/kot prej z Japonsko/.Kaj sploh počnejo Američani na tem delu sveta?
Kazalo