Franz-Peter Tebartz-van Elst je zaradi visokih stroškov prenove odpotoval v Vatikan. Foto: EPA
Franz-Peter Tebartz-van Elst je zaradi visokih stroškov prenove odpotoval v Vatikan. Foto: EPA
Limburg
Zračna slika nove škofove rezidence. Foto: EPA

Franz-Peter Tebartz-van Elst, ki so ga mediji poimenovali tudi "potratni škof", se je znašel v središču medijske pozornosti, ko je za obnovo svoje škofovske rezidence namesto 2,5 milijona evrov zapravil kar 31 milijonov evrov. Zaradi potratnosti se zdaj vrstijo pozivi k njegovemu odstopu.

Škof je trenutno v Vatikanu, kjer naj bi govorili o njegovi prihodnosti. Za pot v Vatikan se je odločil sam, ko so očitki na račun njegovega službovanja postajali vedno glasnejši, v Vatikan pa naj bi po poročanju nekaterih medijev odletel z nizkocenovno letalsko družbo. "Škof je jasno povedal, da je odločitev o njegovi nadaljnji usodi v rokah svetega očeta," je v izjavi za javnost zapisala škofija.

Za obnovo rezidence vrtoglavih 31 milijonov evrov
Za gradnjo škofovske rezidence je bilo prvotno načrtovano, da bo njena gradnja stala 2,5 milijona evrov, pozneje so se njeni stroški povišali na 5,5 milijona evrov, na koncu pa so narasli na vrtoglavih 31 milijonov evrov. Ogromna poraba je sprožila val negodovanj v Nemčiji, kjer verniki Cerkvi plačujejo obvezen davek, številni verniki pa so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi s protestom pred škofovo rezidenco v Limburgu.

"Razumem, da se marsikomu številka 31 milijonov evrov zdi grozljiva. A tisti, ki me poznajo, vedo, da nimam luksuznega življenjskega sloga," je škof Tebartz-van Elst povedal v intervjuju za nemški dnevnik Bild.

V Vatikanu trenutno tudi predsednik Nemške škofovske konference
V svetem mestu se trenutno mudi tudi predsednik Nemške škofovske konference Robert Zollitsch, vendar je bil njegov obisk v Vatikanu načrtovan že vnaprej. Zollitsch, ki je že oblikoval tudi komisijo za preiskavo porabe denarja pri prenovi škofije, naj bi se srečal tudi s potratnim škofom in s papežem Frančiškom, ki sicer že vse od izvolitve na čelo Rimskokatoliške cerkve poudarja skromnost. S papežem naj bi govorila tudi o Tebartz-van Elstovi nadaljnji usodi.

Zaradi lažne izjave o poletu v Indijo, kjer naj bi obiskal revne otroke, je Franzu-Petrzu Tebartzu-van Elstu hamburško tožilstvo že izreklo mandatno kazen.

Potratni škof na zagovor
Potratni škof na zagovor