Brazilsko sodišče je septembra odločilo, da bo upoštevalo pritožbo na sodbo pri 12 od 25 obtoženih. Foto: EPA
Brazilsko sodišče je septembra odločilo, da bo upoštevalo pritožbo na sodbo pri 12 od 25 obtoženih. Foto: EPA
Luiz Inacio Lula da Silva
Lula da Silva velja tudi po odhodu iz predsedniške palače za enega najbolj priljubljenih brazilskih politikov. Foto: EPA

Največji sodni proces zaradi korupcije v Braziliji je dvignil veliko prahu, saj so bili vanj vpleteni nekateri najvidnejši politični in drugi predstavniki, med njimi je tudi nekdanji vodja kabineta nekdanjega brazilskega predsednika Jose Dirceu. Sodišče je Direceuja obsodilo na 10 let in 10 mesecev zapora. Na prestajanje zaporne kazni čakata tudi nekdanji predsednik vladajoče Delavske stranke Jose Genoino in nekdanji glavni finančnik omenjene stranke Delubio Soares.

Kot poroča britanski BBC, nekdanji brazilski predsednik Lula da Silva ni bil vpleten v sojenje. Tožilstvo je obtožencem očitalo, da so podkupovali člane kongresa v zameno za njihovo podporo na ključnih glasovanjih, ki jih je predlagal vlada.

12.000 dolarjev mesečne rente za podkupljive kongresnike
Škandal Mensalao (kar v portugalščini pomeni zajetna mesečna renta) je izbruhnil leta 2005, ko je brazilski kongresnik Roberto Jefferson razkril brazilskemu časopisu Folha de Sao Paulo, da vladajoča Delavska stranka nekaterim kongresnikom mesečno plačuje okoli 12.000 takratnih dolarjev v zameno za njihove glasove.

Vrhovno sodišče, ki je pristojno za kazenske postopke proti članom parlamenta, ki imajo pravico do poslanske imunitete, je že lani odločilo, da je 25 obtoženih krivih, sledile pa so pritožbe na razsodbo. Sodišče je septembra letos potem odločilo, da se jih 12 od 25, kolikor se jih je znašlo na zatožni klopi, lahko pritoži. Na ponovnem sojenju, ki je med Brazilci izzvalo veliko jeze, češ da obtožence čakajo milejše kazni, pa je sodišče znova odločilo, da so krivi.

Omenjeni sodni proces je veljal za ključni preizkus, ali je Brazilija sposobna od svojih politikov zahtevati, da odgovarjajo za obtožbe o korupciji. Mandat Lule se je končal leta 2010, ves čas predsedovanja in tudi po njegovem koncu pa velja za enega od najbolj priljubljenih brazilskih politikov.