Reševalci na nosilih odnašajo ranjenega otroka, ki se je poškodoval med potresom v okrožju Ludian. Foto: Reuters
Reševalci na nosilih odnašajo ranjenega otroka, ki se je poškodoval med potresom v okrožju Ludian. Foto: Reuters

V ameriškem seizmološkem centru USGS so opozorili, da je imel potres žarišče na potresno izjemno občutljivem območju. Žarišče je bilo 11 kilometrov zahodno od mesta Venping na globini 10 kilometrov. Območje je stresel ob 16.30 po lokalnem času (10.30 po slovenskem času). V USGS so poudarili, da so "ljudje in stavbe na tem območju zelo ranljivi zaradi pogostih potresnih sunkov".

Število žrtev se hitro vzpenja
Državna televizija CCTV je ob prvih številkah o žrtvah (26 mrtvih) poročala, da na območje že hitijo reševalne ekipe. Državna novičarska agencija Xinhua je že v kratkem sporočila veliko višjo številko žrtev - 150 mrtvih, ki se je nato še zvišala do 367.

Potresno aktivna pokrajina
Jugovzhodna Kitajska je zaradi območja stikanja evrazijske in indijske tektonske plošče prizorišče pogostih potresov. Leta 1974 je na primer v potresu z magnitudo 6,8 na tem območju umrlo preko 1.500 ljudi, septembra 2012 je v dvojnem potresu na goratem območju pokrajin Junan in Guižu umrlo 80 ljudi, potres z magnitudo 8,0 maja 2008 v pokrajini Sečuan, ki meji na Junan, pa je zahteval več deset tisoč življenj in je dobesedno zravnal obsežna območja v pokrajini.