Aung San Su Či na odprtju novega parlamenta v prestolnici Najpjidav. Foto: Reuters
Aung San Su Či na odprtju novega parlamenta v prestolnici Najpjidav. Foto: Reuters

NLD je tako za kandidata za novega predsednika države predlagala Htin Čava, tesnega sodelavca Su Čijeve, ki je že dejala, da namerava vladati "od zgoraj" - vsaj dokler ji ne uspe prepričati vojske, da spremeni ustavo.

69-letni ekonomist Htin Hjav je bil sošolec Su Čijeve in nekaj časa njen voznik, zdaj pa ji pomaga voditi dobrodelni sklad. NLD je s tem, ko ga je predlagal, končal ugibanja, kdo bo najverjetnejši novi predsednik države. Le redko kdo dvomi o tem, da bo dejanska predsednica Su Čijeva, ki bo vlekla niti iz ozadja.

Čakajoč na druge kandidate
Ker ima NLD absolutno večino v spodnjem domu parlamenta, je Hjav obenem tudi kandidat spodnjega doma. Svoja kandidata morata predlagati še zgornji dom in vojska, ki ima v parlamentu še vedno četrtino sedežev. Z imenovanjem kandidatov se začenja postopek izbire novega mjanmarskega predsednika.

Tega bodo izmed predlaganih treh kandidatov izbrali na končnem skupnem glasovanju spodnjega doma, zgornjega doma in predstavnikov vojske, predvidenem za 18. marec. Kandidata, ki ne bosta izvoljena za predsednika, bosta zasedla podpredsedniška položaja.

Novi predsednik naj bi 31. marca nasledil sedanjega predsednika Thein Seina.